Cât cheltuiesc românii cu un parlamentar? Conform datelor publice de pe site-ul Senatului României un deputat sau senator câștiga lunar aproximativ 5.400 lei, sumă netă. Pentru şefii de comisii şi liderii Biroului Permanent, indemnizaţia brută lunară poate depăşi 19.000 de lei.

Pe lângă indemnizațiile generoase, parlamentarii au parte și de alte facilități:
Diurnă

Deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în Bucureşti sau în județul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2%, din indemnizaţia lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator, adică 150 de lei/zi.
Aleşii sunt plătiţi şi pentru că vin la muncă. Ei mai primesc câte 100 de lei pentru fiecare şedinţă de plen.

Deputaţii şi senatorii care se deplasează în timpul vacanţelor parlamentare în cadrul circumscripţiilor electorale în care au fost aleşi, altele decât cele în care au domiciliul, sau la Bucureşti, pentru îndeplinirea unor sarcini legate de exercitarea mandatului, beneficiază de diurna de deplasare.

Parlamentarii primesc 4000 de lei lunar pentru cazare

Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul București sau judeţul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe bază de declaraţie pe propria răspundere care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea chetuielilor de cazare în municipiul Bucureşti. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puțin de jumătate din indemnizaţia brută a deputatului, respectiv a senatorului. Adică, în jur de 4000 de lei lunar.

Le este asigurată cazarea și parlamentarilor care efectuează deplasări în ţară. Dreptul de decontare a cazării în teritoriu, în unităţi de primire turistice cu clasificare de cel mult 4 stele, sau de compensare a cheltuielilor de cazare prin acordarea a 2% din indemnizaţia lunară brută pentru fiecare noapte.

Facilităţi pentru transport

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimaţiei de deputat sau de senator.

Deputaţii şi senatorii care folosesc autoturismul pentru a se deplasa din circumscripţia electorală în care au domiciliul la lucrările Parlamentului şi înapoi, cei care au domiciliul în București şi se deplasează în circumscripţia electorală în care au fost aleşi şi înapoi, precum şi cei care se deplasează din localitatea de domiciliu în circumscripţia electorală în care au fost aleşi vor primi contravaloarea a 7,5 litri combustibil la 100 km parcurşi, cel mult pentru un drum dus-întors săptămânal.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în municipiul București şi se deplasează în municipiul Bucureşti pentru a participa la lucrările Parlamentului, precum şi deputaţii şi senatorii care au domiciliul în municipiul Bucureşti şi se deplasează în circumscripţia electorală în care au fost aleşi beneficiază de transport gratuit sau de decontarea cheltuielilor de transport pe liniile aeriene interne pentru o călătorie dus-intors pe săptămână.

Deputaţii şi senatorii care se deplasează în timpul vacanţelor parlamentare în cadrul circumscripţiilor electorale în care au fost aleși sau în municipiul Bucureşti, pentru îndeplinirea unor sarcini legate de exercitarea mandatului, beneficiază de un număr de călătorii cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului.

Telefon

Fiecare deputat sau senator beneficiază de câte un telefon mobil în rețeaua GSM, cu abonament lunar cu 700 minute incluse pentru convorbiri interne. Taxa de abonament se suportă din bugetul Senatului, costul depășirilor celor 700 minute se suportă de beneficiari.

10.000 de lei pe lună pentru cabinetele parlamentare

Cheltuieli suportate pentru desfăşurarea activităţii birourilor parlamentare din circumscripţia electorală în care a fost ales ajunge la 10.000 – 12.000 de lei lunar. Aceşti bani se acordă pentru cheltuieli de personal şi cheltuieli pentru bunuri şi servicii.

Pensii speciale pentru senatori şi deputaţi

În 2015, parlamentarii şi-au votat mai multe beneficii, printre care legea privind pensiile speciale şi majorări de indemnizaţii de 10%, la un loc cu toţi bugetarii.
Astfel, deputaţii şi senatorii beneficiază de pensii speciale de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.
Pensia se va acorda în limita a trei mandate, urmând să fie calculată ca produs al numărului de luni de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată. Astfel, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o pensie specială de circa 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, circa 4.600 de lei.

Comments

comments