casaCASĂ MEMORIALĂ… LA PREŢ DE GARSONIERĂ Imobilul în care a trăit unul dintre cei mai mari oameni politici pe care i-a dat Argeşul, fondatorul Partidului Ţărănesc, a fost scos la vânzare de urmaşii lui Ion Mihalache, asta după ce Ministerul Culturii, Primăria Dobreşti şi Consiliul Judeţean au refuzat să-l cumpere. „Vindem casa care i-a aparţinut lui Ion Mihalache în comuna Dobreşti, judeţul Argeş, la 40 km de Piteşti, 20 de Topoloveni şi 110 de Bucureşti. Casa se află în zonă de deal, cu peisaje specifice de ţară.“ Aşa sună mesajul postat pe Mercador de nepoţii marelui lider ţărănist, care vor să vândă casa deoarece nu au banii necesari pentru refacerea şi conservarea unuia dintre locurile emblematice ale Argeşului, dar şi ale ţării. Deşi este încadrată în categoria monumentelor istorice, casa marelui lider ţărănist, fondator al Partidului Ţărănesc, Ministru de Externe şi al Agriculturii, nu a stârnit niciun interes din partea Ministerului Culturii, a Primăriei Dobreşti sau a Consiliului Judeţean, care, pe rând, au renunţat la dreptul de preemţiune, preferând să o lase pradă degradării şi, mai nou, vânzării de către nepoţi la preţul unei garsoniere, 39.000 de euro – negociabil.   
Potrivit anunţului, ansamblul se compune dintr-un imobil cu 10 camere construit în 1880, încă funcţional parţial şi unul construit după Primul Război Mondial, cu  7 camere – parter şi etaj. Toate necesită renovare deoarece au fost lăsate în paragină de cei care ar fi avut obligaţia să le întreţină. Curtea are 1.857 mp, este împrejmuită cu gard din cărămidă şi lemn, parţial şi cu porţi mari, sculptate, la intrare.

Ion Mihalache a fost condamnat de comunişti la temniţă grea pe viaţă

Fiu de ţăran, dotat cu o capacitate intelectuală de excepţie, Ion Mihalache s-a născut pe 3 martie 1882 la Topoloveni. A urmat Şcoala Normală şi a ajuns învăţător. În Primul Război Mondial, Mihalache s-a distins în luptele pentru apărarea patriei în regimentele muscelene, pe fronturile de la Oituz şi Mărăşeşti, fiind decorat cu ordinul militar de război „Mihai Viteazul”. După război, Ion Mihalache a întemeiat Partidul Ţărănesc, iar după succesul electoral din 1919, partidul lui Mihalache formează un bloc guvernamental alături de Partidul Naţional Român din Transilvania, formând Guvernul Alexandru Vaida – Voievod. Ion Mihalache a deţinut funcţia de ministru al Agriculturii şi Domeniilor  între 16 decembrie 1919  şi 12 martie 1920.
O realizare deosebită care a dat conţinut şi profunzime învăţământului agricol a fost cea datorită legii din 1920 (cunoscută sub numele de „Legea lui Ion Mihalache”), prin care, pentru instruirea elevilor, s-au atribuit şcolilor agricole terenuri în suprafaţă de circa 100 ha, iar celor horticole, de 25 de ha. Pentru a-şi pune în aplicare ideile, a organizat obştea sătească de la Topoloveni, asociindu-i pe ţărani într-o cooperaţie cu rezultate notabile în plan economic. La Topoloveni, ţăranii au beneficiat de şcoli superioare, de asistenţă medicală, de Cămin Cultural, de băi comunale şi, în general, de un standard civilizat de existenţă. Din 1930 până în 1933, Mihalache ocupă funcţia de Ministru de Externe, tot în guvernele naţional-ţărăniste ale lui Grigore. G. Mironescu, Alexandru Vaida-Voievod şi Iuliu Maniu.
După venirea la putere a comuniştilor, Ion Mihalache este arestat cu ocazia diversiunii cunoscute sub denumirea de „Înscenarea de la Tămădău“, punctul de plecare al unui proces intentat împotriva unor personalităţi marcante ale PNȚ.
La 12 noiembrie 1947, în urma acestui proces, Mihalache a fost condamnat la temniţă grea pe viaţă, 10 ani degradare civică, confiscarea averii şi 50.000 de lei cheltuieli de judecată. Ion Mihalache a decedat în martie 1963, în închisoarea de la Râmnicu – Sărat.

11 ani i-au trebuit Primăriei Dobreşti să retrocedeze casa, timp în care imobilul s-a degradat constant

De la naţionalizarea din 1947 şi până la apariţia Legii 1 din 2000, imobilul în care a locuit Ion Mihalache a fost în proprietatea Ministerului Sănătăţii, aici funcţionând o perioadă o Casă de Naşteri. Din 2000, Spitalul Călineşti, care îl avea în administrare, a renunţat la el, lăsându-l în grija Primăriei Dobreşti, care nu numai că a făcut totul pentru a împiedica retrocedarea, dar nici nu a avut minima preocupare pentru a-l feri de distrugere. Astfel că, această bucăţică de istorie s-a ruinat câte puţin în fiecare zi, ajungând aproape de dărâmarea totală.
„Noi am revendicat casa încă din 2002, dar am primit-o după 11 ani de procese, în 2013, într-o continuă stare de degradare. În timpul asta, autorităţile nu au făcut decât să ne şicaneze pe noi. Nici nu o primeam, cred, dacă nu am fi ajuns să-i facem plângere penală fostului primar al comunei Dobreşti. Asta, deşi doar prin Mihalache  a ajuns şi lumea să afle că există comuna asta!“, ne-a declarat Dumitru Marina, unul dintre moştenitorii proprietăţii, cel care se ocupă de vânzare.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI