SCANDAL ÎN SĂNĂTATE Avocata Cristina Leţu le-a făcut plângere penală celor de la Casa Asigurărilor de Sănătate din Argeş deoarece i-au blocat conturile şi au executat-o silit pentru o datorie de care nu ştia şi care nu a putut fi justificată legal, cu acte doveditoare, de către oficialii din Sănătate. Avocata piteşteană acuză şi fals în acte, comis de funcţionarii CAS pentru a acoperi neregulile din procedura de executare silită. Cazul avocatei nu este unul singular. Mii de persoane, de la avocaţi şi medici, persoane care exercită în general profesii liberale sau au încasat diverse sume de drepturi de autor, s-au trezit, în urmă cu doi ani, că sunt datori la CAS. Şi nu sume mici, ci de ordinul a zeci sau sute de milioane de lei vechi, drept contribuţie pe cinci ani în urmă, plus dobânzi şi penalităţi de întârziere. Cei mai mulţi au auzit absolut întâmplător de caz şi şi-au verificat situaţia, pentru că înştiinţările s-au făcut doar printr-o postare a unei somaţii colective pe site-ul CAS Argeş. În aceste condiţii, mulţi dintre datornicii la Sănătate nu au aflat nici până în ziua de azi, însă în unele cazuri, din câte se pare, s-au declanşat şi procedurile de executare silită.

”Am aflat absolut întâmplător la bancă că mi-a fost blocat contul şi mi-au fost luaţi banii”

Avocata Cristina Leţu a căzut victimă acestui tip de acţiuni, însă, considerând anormal şi ilegal, a decis să nu lase lucrurile aşa. „Am aflat absolut întâmplător la bancă, atunci când am vrut să efectuez anumite tranzacţii, că mi-a fost blocat contul şi mi-au fost luaţi banii! Am rămas şocată pur şi simplu, pentru că nu ştiam de nicio datorie. Nu am primit niciun fel de comunicare în acest sens, cum ar fi normal, referitor la  începerea procedurii de executare silită, ca să o pot contesta. Este dreptul meu constituţional, de cetăţean european. Asta a fost la începutul lunii martie. Am cerut explicaţii de la Casa de Asigurări şi am cerut să mi se arate titlul de creanţă pe baza căruia am fost executată, însă nu mi s-a prezentat nimic, fiindcă nu exista. Evident, nici comunicările. Ceea ce este nelegal. Ar fi trebuit să fiu înştiinţată personal, la adresa de domiciliu, cu semnătură de primire, şi dacă nu se putea altfel, ar fi trebui să se recurgă la comunicarea prin mijloace electronice, pe site sau prin presă. Am insistat la CAS şi, până la urmă, mi-au dat un document drept titlul de creanţă, dar e antedatat. Mi l-au eliberat pe 30 martie 2013, dar ca dată de eliberare figurează 30 iunie 2012! Numai că e un fals! Actul e semnat de actualul preşedinte, dr. Cristina Stocheci, deşi la data de 30 iunie 2012, am verificat, preşedinte era dr. Dan Manu. Mai mult, la acea dată toată baza de date a CAS a fost predată Finanţelor Publice, şi respectivul act nu figurează în protocolul de predare-primire a documentelor privind transferarea dosarului de aşa-zis datornic. Mai  mult, ca să vă daţi seama cum s-a procedat, vă mai pot spune că, la sfârşitul lui 2010, am suferit o operaţie la picior, şi am avut nevoie de o adeverinţă de asigurat, ce mi-a fost eliberată fără probleme de CAS. Asta nu s-ar fi întâmplat dacă aş fi figurat cu datorii la ei!”, ne-a declarat avocata Cristina Leţu.
Cazul nu este nicidecum unul singular, şi s-ar putea să creeze un adevărat precedent în ceea ce priveşte problema datoriilor „antice” către Casa de Asigurări de Sănătate, pe care cei mai mulţi dintre datornici nu le recunosc.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI