Ministerul Sănătății lansează cel mai amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel național, proiectul: „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” implementat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” împreună cu Fundația „Romanian Angel Appeal” în județul Argeș, și alte organizații partenere în celelalte județe ale țării. Primul județ care beneficiază acest proiect, de serviciile medicale ale caravanelor de screening este Argeșul.

Este vorba despre cel mai amplu proiect de screening al tuberculozei derulat de Ministerul Sănătății în România ultimilor 30 de ani și marchează cea mai vizibilă componentă publică de luptă împotriva infecției cauzate de bacilul Koch în condițiile în care România este țara din Uniunea European cel mai grav afectată de tuberculoză.

În activitatea de screening din județul Argeș, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Fundatia Romanian Angel Appeal vor folosi o caravană mobilă, dotată și acreditată pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei.

Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 – 2023) și este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

În același timp, proiectul urmărește optimizarea diagnosticării și a tratamentului împotriva TB pentru 15.003 de români, care ar putea fi depistați în urma screningului, prin activități care includ reevaluarea periodică, în vederea creșterii aderenței la tratament, precum și prin elaborarea de rapoarte, studii și propuneri de politici publice pe baza datelor obținute în urma acțiunilor de screening, în conformitate cu Strategia Națională de Control al Tuberculozei 2015-2020.

Proiectul include și o serie de activități de formare specifică pentru 560 de specialiști din sfera socio-medicală, pentru îmbunătățirea nivelului de cunoștințe teoretice și practice și creșterea capacității tehnice în relație cu prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul TB. Este vorba despre asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educație.

Având în vedere că România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale durabile și de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea screeningului cu ajutorul caravanelor mobile.

O caravană mobilă va străbate Argeșul

O caravană mobilă va străbate județul Argeș, este vorba despre un cabinet medical mobil dotat cu aparatură modernă de radiologie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, iar asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesioniști. Echipele proiectului se vor deplasa în comunitățile rurale pentru depistarea activă a cazurilor de tuberculoză, inclusiv a tuberculozei latent, fără simptome de boală.

Fundația “Romanian Angel Appeal“ are în responsabilitate activitatea de mobilizare a comunităților din județul Argeș care au prezentat un nivel ridicat de incidență TB în anul 2018, în vederea organizării și derulării operațiunilor de screening TB. Comunitățile cu cel mai mare număr de cazuri aflate în tratament la nivelul anului 2018 sunt: Călinești, Mălureni, Domnești, Izvoru, Stolnici, Corbeni, Suseni, Băiculești, Bârla și Slobozia.

„Pentru noi, aceasta e continuarea firească a activităţilor începute încă din 2015, de atragere a autorităţilor locale în problematica tuberculozei şi în asigurarea unui nivel ridicat de sănătate a comunităţilor. În Argeş ne-am mai întâlnit cu autorităţile locale şi ne bucurăm să revenim şi să revedem oameni care doresc să se implice”, a declarat Iuliana Copil, Coordonator Proiect Partener Romanian Angel Appeal.

Comments

comments