Capotele de Dacia 1300, transformate în opere de artă

CREAŢIE Bătrâna Dacie continuă să trăiască… sub diferite forme. Mai nou, 56 de capote fabricate în anii ’70 au scăpat de la fier vechi, devenind picturi originale, creaţii ale artistului Gheorghe Ilea. De luni, la sala Dalles s-a deschis o inedită expoziţie de pictură intitulată „Tronicart 1300”. Ceea ce este cu adevărat original este faptul că picturile nu au fost realizate pe pânză, ci pe… 56 de capote de Dacia. Autorul originalelor creaţii este artistul Gheorghe Ilea. Pictorul ardelean, câştigător a mai multor premii naţionale şi internaţionale, a înlocuit pânza cu un material atipic: capota de Dacia 1300.

Titlul expoziţiei – „Tronicart 1300” – a fost inspirat de firma de dezmembrări auto a cumnatului său, de unde şi-a procurat „materia primă” – 56 de capote de maşină. „Mi s-a părut interesant să lucrez cu capotele de Dacie, sunt evident altceva decât pânza şi m-au dus la o abordare diferită, tematic şi cromatic”.
De la realităţi sociale şi politice ale României comuniste, la figuri marcante ale ortodoxiei româneşti, la speranţele şi ameninţările erei nucleare şi la Dacia însăşi, derizoriu obiect al dorinţei, Gheorghe Ilea invită privitorul într-un univers intim, recognoscibil prin prisma contextului istoric. Lucrările expuse pe metereze redau imagini familiare, cu o însufleţire care te absoarbe, precum şi compoziţii abstracte, a căror semnificaţie e rezervată exclusiv artistului: „E o expoziţie legată de propriile amintiri, subordonate unor cerinţe plastice, unor rezolvări de pictură care ţin strict de suprafeţe colorate, de compoziţie”, mărturiseşte artistul. După cum spune şi criticul  Bogdan Iacob, cele „Cincizeci şi şase de capote de Dacia 1300 sunt obiectele deopotrivă banale şi semantic încărcate, ducând inevitabil cu gândul la realităţile sociale şi politice ale României comuniste, pe care acesta intervine cu pictură, desen, text. Subiectele abordate, dacă se pot numi aşa, sunt de o diversitate debordantă, ca personalitatea unui individ, alcătuind, în ansamblul lor, un oarecum implauzibil autoportret şi o fugară, arbitrară, dar savuroasă autobiografie”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.