Argeşul are un singur centru pentru adăpostirea femeilor abuzate

VICTIME În judeţ, avem un singur Centru de Primire în Regim de Urgenţă a femeilor bătute şi abuzate de soţi. Acesta se află la Câmpulung, iar anul trecut s-au refugiat aici 17 mame cu toţi atâţia copii. După ce un bărbat a împuşcat mortal în Bucureşti două femei într-un coafor, între care şi soţia lui, şi a rănit alte şase, autorităţile parcă s-au trezit peste noapte şi au început să rediscute subiectul violenţei în familie. De 8 Martie, chiar Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat Legea privind violenţa în familie.

Deşi este un fenomen care a luat amploare de foarte mulţi ani, oficialităţile nu au nici măcar o statistică a femeilor maltratate sau chiar omorâte de soţii lor. Noua lege prevede, pe lângă condamnarea la închisoare a soţului violent, şi obligarea acestuia de a părăsi locuinţa conjugală. Dar cea mai mare problemă a femeilor abuzate este că nu ştiu cui să ceară ajutorul în astfel de cazuri şi mai ales că nu ştiu unde s-ar putea „ascunde” până legea le va face dreptate, iar soţul violent va fi evacuat. Din păcate, în Argeş există doar un Centru pentru victimele violenţei domestice.

17 femei şi 17 copii au avut nevoie de găzduire, anul trecut

În judeţul nostru, avem un singur Centru de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei Familiale, aflat sub tutela D.G.A.S.P.C. Argeş. Acesta se află la Câmpulung. Locaţia nu este făcută publică, pentru a le putea izola cât mai bine pe femei de cei de care au fugit. Centrul asigură găzduire şi hrană, asistenţă medicală, consiliere psihologică, juridică şi socială şi protecţie împotriva agresorilor. În anul 2011, Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei Familiale a găzduit 17 femei şi 17 copii. De fapt a fost vorba despre cinci mame cu câte doi copii fiecare, şapte mame cu câte un copil, o tânără însărcinată şi 4 femei singure. Victimele ajung aici fie după ce fac sesizare prin Telefonul Copilului, 983, fie sunt îndrumate de Poliţie ori se prezintă direct la D.G.A.S.P.C. Argeş. Femeile agresate şi copiii lor pot sta în acest Centru, pentru o perioadă cuprinsă între 7 şi 60 de zile. S-a constatat că aici vin femeile care n-au unde să se ducă în altă parte şi care, de obicei, nu au o independenţă financiară faţă de soţii lor, neavând un loc de muncă.

Primul Centru pentru femeile bătute de soţi a fost deschis la Costeşti

Până în 2008, Argeşul a mai avut un astfel de Centru la Costeşti, sub tutela Asociaţiei „Hercule”. „În perioada 2007-2008, când în judeţul Argeş nu exista un Centru pentru protecţia femeilor abuzate de soţi, am decis înfiinţarea Asociaţiei „Hercules”, care să se ocupe de asta. Am primit finanţare de la Ministerul Muncii şi din partea Protecţiei Sociale. Am adăpostit cam 28 de femei pe an. Apoi programul nu a mai fost finanţat şi s-a decis ca de asta să se ocupe D.G.A.S.P.C. Argeş. S-a abandonat finanţarea şi, pentru că majoritatea femeilor abuzate erau de la Piteşti şi Câmpulung şi pentru că unele aveau serviciu, le era greu să facă zilnic naveta la Costeşti. Acum noi ne ocupăm de copiii care provin din familii cu probleme sociale şi avem exclusiv finanţare privată”, ne-a spus doamna Petruţa Stănescu, vicepreşedinte Asociaţia „Hercules”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.