Canada se pregăteşte să ridice vizele pentru români

Canada se pregăteşte să anuleze regimul de vize impus României şi Bulgariei, pentru a deschide drumul ratificarii acordului de liber-schimb dintre Ottawa şi Bruxelles.

Ministrul pentru Imigratie John McCallum se va deplasa săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a rezolva chestiunea vizelor impuse celor doua tari.

Ipotrivit unui cotidian canadian, informatia vine dupa ce Comisia Europeana a consimtit marti sa ceara avizul parlamentelor nationale din UE pentru adoptarea tratatului de liber-schimb UE-Canada. Acest lucru inseamna ca fiecare parlament national ar putea sa respinga acest acord.

Comisia Europeana si statele membre ale UE au ca obiectiv semnarea acestui acord la finele lui octombrie, in cadrul unui summit la care este invitat si Justin Trudeau.

In aprilie, UE a acordat Canadei si Statelor Unite trei luni pentru a aplica regimul de reciprocitate al vizelor amenintand ca, in caz contrar, ar putea impune vize pentru cetatenii canadieni si americani.

Cotidianul canadian noteaza ca nu este clar daca UE va pune in practica aceasta amenintare, avand in vedere potentialele consecinte economice.

Dar, chiar daca nu li se vor impune vize, canadienii risca un veto asupra acordului de liber schimb. In cazul in care o tara europeana refuza sa ratifice acordul, votul ar avea efectul unui veto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here