Campania ,,UN TEST SALVEAZĂ O VIAȚĂ” a cucerit Câmpulungul

0
137

Desfășurare de forțe în prima capitală a Țării Românești. Conducerea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Argeș, a organizat, la Câmpulung, o sesiune de instruire și comunicări științifice în scopul prevenirii cancerului de col uterin.

Evenimentul face parte din cadrul campaniei ,,UN TEST SALVEAZĂ O VIAȚĂ”, inițiată, la începutul acestui an, de OAMGMAMR Argeș din dorința de răsturna statisticile potrivit cărora România se află pe primul loc în Europa la numărul deceselor cauzate de cancerul de col uterin.

În premieră, la Câmpulung, a fost demarată și etapa de distribuire a pliantelor direct către doamne și domnișoare. Astfel, înainte de începerea conferinței, președintele Estera Stămoiu și vicepreședintele Neli Homeghiu au oferit pliante cu informații importante despre testul Babeș-Papanicolau, doamnelor care au trecut pragul farmaciei Victoria din Câmpulung, partener de nădejde al ineditei campanii.

Acțiunea s-a mutat apoi într-o altă locație unde peste trei sute de asistenți medicali participanți au simțit, la unison, emoția și încărcătura deosebită a acestei manifestări. Deși campania a fost prezentată până acum la Pitești și la Curtea de Argeș, spre surprinderea tuturor, la Câmpulung majoritatea celor care au luat cuvântul au fost copleșiți de emoție. Această stare de spirit trădează cel mai bine implicarea celor care au susținut discursuri sau au prezentat lucrări în fața celor prezenți: președintele OAMGMAMR Argeș, Estera Stămoiu, directorul departamentului programe dezvoltare organizațională, Clelia Florea, vicepreședintele Neli Homeghiu, conf. dr. George Mihail Man, decanul Facultății de Științe din cadrul Universității Pitești, lectorul universitar Monica Țânțu, asistent șef Amalia Neacșu și psiholog Iuliana Cîrjan. Cu toții au avut un mesaj comun care constă în îndemnul ca fiecare femeie să facă testul Babeș-Papanicolau, testul prin care se poate preveni cancerul de col uterin.


Lucrările prezentate i-au informat pe participanți cu privire la cauzele apariției cancerului de col uterin, factorii de risc, precum și metodele de prevenție ale acestei afecțiuni.

De asemenea, specialiștii din cadrul secției de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Municipal Câmpulung au prezentat o statistică a programului de prevenire a cancerului de col uterin de la nivel local.

Fiecare eveniment de acest gen face parte din misiunea asumată de OAMGMAMR, filiala Argeș, cu scopul îmbunătățirii stării de sănătate a argeșenilor.

,,Eu am această credință că, atunci când suntem împreună, mai construim ceva, mai punem o piatră la o temelie solidă la ceea ce se numește sănătatea comunității noastre. Ne-am ales această profesie, avem această menire și avem această obligație etică de a păstra sănătatea comunității din care facem parte. Vom derula această campanie nu o zi sau un an, ci până când fiecare femeie va fi informată și va conștientiza că stă în puterea ei să prevină cancerul de col uterin. Stă în puterea noastră să facem o schimbare!”・a precizat președintele OAMGMAMR Argeș, Estera Stămoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here