Simion Zanfir – Director general Camera de Comerţ şi Industrie Argeş

Cândva etalon al modernităţii, Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti se transformă astăzi într-o simplă amintire a unor vremuri apuse, în ciuda vieţii culturale care încă o animă. La inaugurare, în anul 1971, Piteştiul îşi trecea în patrimoniu cea mai mare sală de spectacole din Argeş, cu o capacitate de peste 800 de locuri şi spaţii pentru conferinţe, expoziţii, divertisment şi alte activităţi culturale. Deşi scopul a rămas unul nobil – educarea cetăţenilor şi organizarea timpului liber al acestora – după aproape o jumătate de secol e imposibil să mai crezi în valoarea de simbol a acestei instituţii, în condiţiile în care degradarea clădirii se accentuează, investiţiile în modernizare lipsesc cu desăvârşire şi cei mai mulţi dintre tineri ştiu doar că la Casa de Cultură se joacă… BINGO!

Situaţia Casei de Cultură a Sindicatelor din Piteşti nu este singulară: în majoritatea centrelor urbane este aceeaşi problemă şi se caută soluţii de modernizare. Situaţia este la fel de deplorabilă peste tot: clădirile au ajuns într-un stadiu avansat de degradare, echipamentele de sonorizare şi iluminat sunt mult depăşite din punct de vedere tehnic, mobilierul nu a fost schimbat, de garderobă nici nu poate fi vorba şi atmosfera este aproape deprimantă. La momentul actual, Casele de Cultură fac parte din Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor şi funcţionează ca instituţii publice de cultură, non-profit, în regim de autofinanţare. Potrivit regulamentului de funcţionare (Art. 13), aceste instituţii pot organiza, direct sau în colaborare, activităţi economice sau comerciale, de alimentaţie publică (!) şi prestări servicii. Aşa se face că, pentru supravieţuire, instituţiile închiriază spaţii şi apelează la soluţii de tip fast-food, bingo, agenţii de pariuri sau te miri ce altceva. Un lucru este cert: în actuala formulă, Casele de Cultură şi sindicatele care le susţin nu au capacitatea financiară care să le permită investiţii pentru reabilitarea şi modernizarea spaţiilor, nici pârghii care să le faciliteze accesul la finanţare.

Discuţiile privind posibilitatea transferului Caselor de Cultură către primării au deja istorie în România. Deocamdată, iniţiativele nu s-au concretizat, fie din cauza unor bariere legislative, fie ca urmare a refuzului sindicatelor.

În acest context, Camera de Comerţ şi Industrie Argeş lansează un apel către autorităţile publice locale, mediu de afaceri, sindicate şi societatea civilă, de a căuta soluţii pentru scoaterea Casei de Cultură a Sindicatelor din conul de umbră în care a intrat.

Să nu uităm în această ecuaţie faptul că Piteştiul NU are momentan nicio sală de spectacole care să se ridice la nivelul potenţialului economic, social, cultural şi identitar local, iar realitatea e reflectată de statistici: în anul 2013, în judeţul Argeş au fost circa o sută de mii de spectatori şi auditori la reprezentanţii artistice din cei aproape şase milioane la nivel naţional. E aproape jenant să imaginezi astăzi că locul în care trebuie să-şi dea întâlnire elita locală e împânzit de cârciumi (în care nu se ascultă nicidecum genul cafe concert!) şi că reprezentaţiile clasicilor teatrului românesc se ţin într-o sală care are de-a face mai mult cu rigiditatea unei hale industriale decât cu nobleţea artei. La fel de trist este faptul că, prin lipsa de reacţie şi de implicare, lăsăm sindicatele să „dirijeze” soarta culturii locale şi le îngrădim argeşenilor accesul la valori autentice.

Trecerea Casei de Cultură a Sindicatelor în patrimoniul unei unităţi administrativ-teritoriale şi găsirea unor soluţii de finanţare, inclusiv prin implicarea mediului privat şi prin proiecte europene sunt şansele pentru depăşirea situaţiei precare din prezent. Prin capacitatea, poziţionarea şi valoarea de simbol pe care le are, Casa de Cultură din Piteşti reinventată ar putea umple golul de viaţă socială pe care-l resimţim cu toţii.

Dacă Argeşul a aşezat cultura pe podium încă din cele mai vechi timpuri, este de datoria noastră (măcar) să menţinem podiumul în stare funcţională!

Comments

comments

DISTRIBUIȚI