Calendarele aduc profit de 500% bisericilor din Argeş

Apostolul Matei spunea că „nu poţi servi şi pe Dumnezeu şi banii”. Din păcate, Biserica Ortodoxă de la noi este devotată şi banilor mulţi. De mai mulţi ani, comercializarea calendarelor bisericeşti a devenit o afacere profitabilă pentru lăcaşele de cult din Argeş şi din ţară.

Ţinând cont că preţul de tipografie al unui calendar este de doar un leu, iar la vânzare acesta este comercializat cu 5 lei, profitul este de 500%. Şi asta nu e tot. Banii intraţi de pe urma vânzării sutelor de mii de calendare, dintre care zeci de mii numai din Argeş, sunt iliciţi, enoriaşii neprimind nici chitanţă, nici bon fiscal, la fel întâmplându-se şi în cazul lumânărilor şi al celorlalte obiecte de cult cumpărate cu fervoare.
Fiecare biserică din Argeş primeşte spre comercializare sute de astfel de calendare, în funcţie de numărul enoriaşilor din parohie. Oficial, bisericile ortodoxe din România au câştigat peste 100 de milioane de euro într-un singur an, reiese din datele raportate la ANAF.
Neoficial însă, veniturile bisericilor sunt de câteva ori mai mari decât arată datele ANAF. Sute de milioane de euro care reprezintă tot atâţia bani negri proveniţi din calendare, lumânări şi din taxele aberante şi ilegale pentru nunţi, botezuri şi înmormântări.
Banii nu provin însă doar din vânzarea de lumânări şi calendare, ci şi din pelerinaje, donaţii sau sponsorizări publice şi private. Şi nu sunt singurele surse de venit: multe dintre biserici au pus la punct afaceri în toată regula şi obţin bani frumoşi.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului are două afaceri mari, în care a investit peste 36 de miliarde de lei vechi numai în perioada 2007- 2009. Pe o societate îşi desfăşoară activitatea o balastieră, iar cealaltă firmă a apărut ca urmare a ideii Arhiepiscopiei de a-şi deschide o fabrică de pâine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.