Cadastru gratis, cu… întârzieri pentru Albota şi Ungheni

PROIECT CU… AMÂNĂRI Până la sfârşitul luni mai, prin proiectul CESAR, finanţat printr-un împrumut de la Banca Mondială, trebuiau înregistrate în evidenţele de cadastru şi în cartea funciară peste 24.000 de proprietăţi din Albota şi Ungheni, ceea ce însemna cadastru gratuit pe aproape 18.000 de hectare. Finalizarea proiectului se amână, deoarece contractorul se confruntă cu mari probleme în cele două comune, în special la Albota.  În luna martie 2011, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a început lucrările Proiectului privind Completarea Sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru restructurarea agriculturii – CESAR. Proiectul este finanţat prin împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), valoarea împrumutului fiind de 43 de milioane de euro şi cofinanţare de la bugetul de stat în sumă de 3,7 milioane de euro. Lucrările de cadastru au început în 19 comune-pilot din 13 judeţe şi au fost extinse ulterior şi în alte comune. Practic, în toate aceste comune se va face cadastrul gratuit, cetăţenii netrebuind să plătească nimic. În primele 19 comune alese din toată ţara se numără şi două din Argeş: Albota şi Ungheni. Valoarea contractului este de 3.999.808 lei. Termenul de predare a documentelor tehnice finale ale cadastrului pentru comuna Albota este 27 martie, iar pentru comuna Ungheni, 25 mai. Toate bune şi frumoase, numai că aceste termene de predare nu s-au respectat până acum, cele mai mari probleme fiind la Albota.

Peste 50% dintre titlurile de proprietate din extravilan de la Albota sunt emise greşit

După cum ne-a declarat Victor Grigorescu, director al Direcţiei Managementul Proiectelor din cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, „până în prezent nu au fost efectuate livrările documentelor tehnice ale înregistrărilor sistematice pentru comuna Albota, deoarece contractorul se confruntă cu mari probleme care sperăm să fie rezolvate de către părţile implicate în procesul de înregistrare sistematică – Primărie, OCPI Argeş şi contractor. ” Iată şi care sunt cele mai mari probleme înregistrate la Albota: peste 50% dintre titlurile de proprietate din extravilan sunt emise greşit (situaţia din teren nu corespunde cu cea din planurile parcelare şi titlurile de proprietate) şi, în plus, există foarte mulţi proprietari ce deţin imobile cu suprafeţe mai mari decât cele din titlurile de proprietate.

La Ungheni, lucrările merg mult mai bine

Dacă la Albota încă sunt probleme majore în ceea ce priveşte finalizarea proiectului privind cadastrul gratuit, în schimb comuna Ungheni stă mult mai bine. Aici, „lucrările sunt la final, planurile cadastrale şi documentaţiile aferente se află la verificare la Primăria Ungheni încă din 10 mai. Primăria Ungheni trebuie să elibereze certificatele fiscale aferente fiecărui imobil. A fost solicitată de asemenea şi urgentarea emiterii certificatelor, deoarece considerăm că toţi proprietarii din comună trebuie să beneficieze de avantajele acestui proiect şi să fie înscrise în cartea funciară gratuit toate imobilele”, spune directorul Victor Grigorescu.
În ceea ce priveşte datele tehnice, comuna Albota are suprafaţa de 5.849 de hectare şi un număr estimat al imobilelor de 10.197, iar comuna Ungheni are suprafaţa de 7.479 de hectare şi un număr estimat al imobilelor de 14.000. Mai trebuie spus că în etapa a II-a a proiectului CESAR va fi inclusă şi comuna Lunca Corbului. Durata implementării activităţilor proiectului este de 2 ani, urmând ca, la finele acestuia, odată cu deschiderea noilor cărţi funciare, deținătorii imobilelor să primească prin poştă extrasele de carte funciară care vor prezenta imobilele şi drepturile de proprietate. La nivel naţional, proiectul CESAR se va finaliza pe 30 iunie 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.