Un pădurar de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț a fost omorât miercuri seara de către hoții de lemne, acesta fiind împușcat cu o armă de vânătoare şi aruncat într-o râpă. Înainte e a fi ucis, el a apucat să raporteze probleme găsite în teren şi să ceară ajutor, dar la sosirea Poliţiei era deja mort.

Vestea a fost făcută publică miercuri seară, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, de directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, George Mihăilescu, care a arătat că riscurile la care sunt supuși silvicultorii au mare legătură cu violența semănată în societatea românească.

Din păcate aveam o seară tristă ! La Romsilva – Directia Silvică Maramureș, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în această seară (miercuri – n.r.) hoții de lemne l-au omorât cu violență pe pădurarul Pop Liviu. Violența a fost extremă, astfel că nu o pot descrie! Sunt în județul Maramureș, pe drumul spre pârâul unde l-au omorât pe acest pădurar care avea doar 30 de ani! Riscurile la care sunt supuși silvicultorii au mare legătură cu violența semănată în societatea românească! Noi facem lucruri bune: plantăm, creștem și îngrijim pădurea, care este cel mai mare dar hărăzit omului de Dumnezeu! Ce au cu noi?”, se arată în documentul citat.

De la începutul acestui an s-au înregistrat nu mai puţin de 16 cazuri de silvicultori agresaţi, iar între 2014 şi 2018 numărul acestora se ridică la 170! În numeroase cazuri a fost necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite iar unele atacuri s-au soldat chiar cu decese, asemnea cazului de miercuri. În urmă cu doar o lună, un alt pădurar de la Iaşi a fost ucis de hoţii de lemne. De asemenea, tot în această lună, un paznic de la Borca-Neamţ a fost bătut, reuşind să scape doar prin fugă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI