În încercarea de a stăvili evaziunea fiscală, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, prin care băncile şi alte instituţii de credit vor fi obligate să comunice Fiscului valoarea conturilor şi a operaţiunilor bancare pe care clienţii lor le fac.
Deşi conceput pentru a constitui o bază de date la nivelul administraţiei fiscale, în scopul combaterii evaziunii fiscale şi a eficientizării activităţii de executare silită, precum şi din cauza necesităţii verificării persoanelor fizice cu averi mari, în special în cazul celor care efectuează operaţiuni semnificative cu numerar şi care nu raportează venituri echivalente la Fisc, actul normativ riscă să provoace o adevărată criză financiară în România.
Actul normativ prevede că băncile trebuie să transmită lunar, automat, Fiscului, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea. La solicitarea ANAF, acestea vor fi obligate să comunice datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea, precum şi dacă debitorul are sau nu închiriate casete de valori. Potrivit noii legi, aceste date se vor utiliza doar pentru ca ANAF să poată urmări şi taxa toate veniturile.
În esenţă, acest act normativ anulează pur şi simplu secretul bancar şi poate declanşa o criză de lichidităţi la bănci. Este de aşteptat ca cei ce au bani de ascuns, să îi retragă din conturi în scurt timp, iar băncile vor rămâne astfel fără lichidităţi pentru a putea satisface pretenţiile celorlalţi depunători. Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului Finanţelor şi a intrat în dezbatere publică.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI