Vicepreşedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Dan Mureşan, a cerut modificarea legislaţiei fiscale astfel încât bacşişul să fie inclus pe bonul fiscal, iar propunerea sa a ajuns la Ministerul de Finanţe.
Venitul astfel încasat prin bonul fiscal ar fi neimpozitabil şi fără TVA, fiind taxat minim la angajat, cu 16 la sută (impozit pe salariu).
Măsura ar fi şi în intersul agenţilor economici, având în vedere că valoarea încasărilor din casa de marcat ar coincide cu numerarul din casă şi cel aflat asupra ospătarilor/prestatorilor.
„Dacă vine în control biroul anti-fraudă din ANAF şi găseşte bani nemarcati la ospătar sau la orice alt angajat care prestează servicii, unitatea riscă sancţiuni drastice, respectiv închiderea pe o perioadă de trei luni. De aceea, propunerea de a marca bacşisul protejează şi interesele agentului economic, fiind logică şi corectă” a declarat iniţiatorul Dan Mureșan.
Includerea acestui venit pe nota de plată ar rezolva şi problema clientului care nu poate plăti bacşisul cu cardul, cum procedează când achita contravaloarea serviciului.
„Dacă măsura va fi adoptată, vom fi mai aproape de dezideratul de a marca totul şi a reduce evaziunea fiscală. Se creează în acelasi timp premisa ca în timp să renunţăm la banul sub forma de numerar” a mai spus vicepreşedintele CNIPMMR.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI