BAC-ul încurcă socotelile universităţilor din Piteşti

FALIMENT ŞCOLAR Promovabilitatea scăzută la BAC în Argeş, pentru al doilea an consecutiv, dă din nou peste cap socotelile universităţilor din Piteşti. Acestea pun la bătaie peste 7.000 de locuri pentru cei 2.950 de elevi care au trecut de hopul bacalaureatului. „Materia primă” a universităţilor se reduce simţitor, dacă ne gândim că în jur de 1.000 de elevi din cei 2.950 aleg să meargă în marile centre universitare din ţară. În această situaţie, un calcul sumar arată un candidat la 4 locuri! După ce anul trecut de abia au reuşit să îşi acopere locurile scoase la concurs, şi anul acesta universităţile din Piteşti vor avea mari greutăţi în a-şi găsi „clienţi”. În Piteşti, cele două instituţii de învăţământ superior importante, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” şi Universitatea de Stat, plus alţi sateliţi, gen „Spiru Haret” şi filiala Facultăţii Economice a Universităţii Craiova pun la bătaie, în acest an, peste 7.000 de locuri, 4.000 dintre ele fiind numai la Universitatea de Stat. Dezastrul cu repetiţie de la Bacalaureat, a redus însă drastic, din nou, numărul posibililor candidaţi, ştiut fiind faptul că proaspeţii absolvenţi de liceu sunt şi principala sursă de materie primă a universităţilor din judeţul nostru.
În acest an, în Argeş, din cei 6.352 de candidaţi, doar 46,48%, adică aproximativ 2.950 de elevi, au reuşit să ia BAC-ul, iar speranţa ca din restul de 3.400 de respinşi să mai treacă vreo câţiva în toamnă este destul de mică. În principal pentru că, aşa cum au anunţat oficialii din Ministerul Educaţiei, subiectele deja scrise şi ţinute sub cheie până în august nu sunt cu nimic mai uşoare decât cele din sesiunea de abia încheiată. Iar severitatea şi măsurile de securitate vor fi aceleaşi. În plus, dacă cei care au picat nu au reuşit să înveţe mai nimic, nici măcar de un 5, în patru ani, este greu de crezut că, într-o lună, vor putea să mai recupereze mare lucru.
Însă o mare parte dintre absolvenţii din acest an nu vor rămâne în Piteşti pentru a studia în continuare. Asta pentru că, în ciuda trendului general, mulţi absolvenţi ai liceelor de top din Argeş, cum ar fi „Zinca Golescu”, „Brătianu”, „Odobescu” ori „Vlaicu Vodă” au obţinut note de excepţie, care îi recomandă pentru marile centre universitare din ţară sau chiar au reuşit să fie admişi la facultăţi din străinătate. Deci, scăzându-i pe cei ce vor pleca din judeţ, mai rămân pentru universităţile locale mai puţin de 2.000 de posibili candidaţi, la cele peste 7.000 de locuri. Adică un candidat are la dispoziţie aproape 4 locuri!   

UPIT înscrie doar cu notele de la BAC

Universitatea din Piteşti are programată sesiunea de admitere în perioada 12-28 iulie. Cele 11 facultăţi din cadrul universităţii scot la concurs 775 de locuri subvenţionate, la aproape 50 de specializări existente, plus alte 3.076 de locuri cu taxă. În total, aproape 4.000 de locuri. Iar taxele, la fel ca anii trecuţi, nu sunt deloc mici, fiind 2.500 sau 3.000 de lei, în funcţie de specializare. Însă, de remarcat, sunt la acelaşi nivel ca şi anii trecuţi, factorii de decizie de la UPIT realizând că ridicarea preţului, în condiţiile economice ale momentului, în care „puterea de cumpărare” a posibililor candidaţi la facultate este extrem de scăzută, ar putea reduce şi mai mult numărul doritorilor de a se înscrie. Cele mai scumpe specializări sunt ingineria mediului, TCM şi asistenţa medicală generalistă, unde taxa este 3.000 de lei.
În general, admiterea se va face doar pe baza mediei generale de la Bac, fiind luată în calcul şi nota obţinută la proba obligatorie a profilului. În foarte puţine cazuri se mai cer probe eliminatorii sau teste suplimentare.

„Brâncoveanu” face reducere la taxa de şcolarizare

La cea de-a doua mare universitate a judeţului, „Constantin Brâncoveanu”, sunt disponibile locuri în trei facultăţi: Management-Marketing în Afaceri Economice, Finanţe – Contabilitate şi Ştiinţe Juridice, Administrative şi ale Comunicării. În total, UCB derulează 12 programe de studii.
Şi aici admiterea constă doar în depunerea dosarului, pe baza mediei de la Bacalaureat, iar pentru a-şi atrage studenţii, universitatea are destule facilităţi: burse de studiu în ţară şi străinătate, reducere a taxei de studii, care este de 2.400 de lei pentru toate specializările, şi reducere a taxei, dacă e plătită integral în avans. Reducere obţine şi al doilea membru al familiei care se înscrie tot aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.