
Astfel se face că azilurile de bătrâni sau centrele de îngrijire pentru persoane vârstnice cu probleme de sănătate grave, cum ar fi Parkinson, paralizie sau Alzheimer, sunt din ce în ce mai solicitate, în ciuda preţurilor destul de mari. Şi, odată ce există cerere, acestea s-au înmulţit simţitor în ultimii doi-trei ani, fiind cea mai profitabilă afacere a momentului, la concurenţă cu centrele de petreceri pentru copii! Cei interesaţi pot găsi în Argeş peste 20 de locaţii private în care îşi pot interna persoana în vârstă, fie că are probleme grave de sănătate, fie că vrea doar să scape de singurătate şi să aibă companie. Printre localităţile unde funcţionează astfel de centre se numără Piteştiul, cu peste 6 astfel de locaţii, Bradu, Ştefăneşti, Călineşti, Beleţi Negreşti, Câmpulung.
Preţurile sunt destul de variate, cam pentru toate buzunarele, este adevărat, ale unor oameni de la mediu în sus ca putere financiară. Cele mai mici tarife ce se pot găsi sunt de 10 milioane de lei pe lună, dacă ai norocul să prinzi o ofertă. În general, acestea pornesc de la 15 sau 17-18 milioane de lei pe lună şi se ridică pe măsura gravităţii afecţiunilor de care suferă bătrânul în cauză, putând ajunge şi la 35 de milioane de lei vechi pe lună. În aceşti bani însă, toate azilurile oferă îngrijire medicală şi socială, incluzând tratamentele medicale efectuate de medici, asistenţi şi infirmiere specializate, mâncare de bună calitate şi suficientă, dar şi regimuri specifice, plus servicii de igienă cum ar fi frizerie şi coafură, ori manichiură pentru femei.
Unele asigură chiar prezenţa permanentă a unui asistent social şi a unui psihopedagog, care se ocupă de activităţi sociale, consiliere şi terapii organizate prin desen, pictură, sculptură, dans, teatru, jocuri de societate, cinema ori activităţi manuale, iar altele au condiţii pentru plimbări prin parc ori spaţii pentru grădinărit. Nu în ultimul rând, cele mai multe dintre aziluri asigură şi… asistenţă spirituală şi duhovnicească, seniorii rezidenţi fiind spovediţi şi împărtăşiţi regulat, pentru liniştea lor sufletească, dar şi a rudelor!
În ceea ce priveşte condiţiile hoteliere, toate sunt construcţii noi, cu utilităţile necesare, având număr redus de locuri în cameră, între 2 şi 4, şi dotări individuale precum televizor, baie şi alte lucruri strict necesare. Mai mult, pentru cei extrem de pretenţioşi, există oferte de genul celei de la Beleţi Negreşti: hotel de trei stele plus, situat într-un loc ferit de zgomot şi poluare, poziţionat în plin cadru rural. Potrivit managerilor, clădirea a fost amenajată de profesionişti italieni în design, cu mobilier de anticariat din Italia şi Franţa, argint din Anglia, tablouri de artişti italieni şi europeni şi covoare vechi persane. Camerele sunt utilate cu mobilier din lemn masiv, televizor, telefon, frigobar, grupuri sanitare spaţioase cu duş sau jacuzzi, bideu, lavoar, wc.