În anul 1593, sultanul otoman Murad al III-lea îşi îndrepta trupele conduse de generalul Sinan Paşa către Viena – ultimul obstacol spre o Europă dezbinată.

Ca printr-un miracol –€・repetat de-a lungul secolelor – în drumul acestor armate, cele trei ţări române aveau să joace un rol hotărâtor. În acele vremuri grele a urcat pe tronul Valahiei un om viteaz şi cinstit – Mihai Pătraşcu, ban al Craiovei. Ţara era sărăcită de domnia predecesorului său şi trebuia să plătească o sumă mare de bani către Înalta Poartă.

În decembrie 1594 izbucneşte la Bucureşti o revoltă antiotomană, iar creditorii sunt strânşi în casa fraţilor Buzescu – căreia i se dă foc. Uciderea creditorilor este semnalul începerii campaniei antiotomane de la Dunăre a voievodului român. El trimite emisari la Roma pentru a cere ajutorul Sfântului Scaun spre a-i alunga pe turci din Europa, dar ajutoarele vin prea târziu sau chiar deloc. Finalul primei părţi a filmului îl reprezintă Bătălia de la Călugăreni (13/23 august 1595), purtată într-o zonă mlăştinoasă de pe cursul râului Neajlov.

Deşi cu o oaste mică, Mihai Viteazul reuşeşte să învingă numeroasa oaste turcească condusă de Sinan Paşa. Lupta se încheie cu victoria oştilor lui Mihai, dar cu pierderi mari de ambele părţi. Sinan Paşa cade cu calul de pe pod în mlaştină și este salvat de Selim Paşa.

Partea I se difuzează luni, 30 noiembrie, de la ora 17:00.
Partea a II-a se difuzează luni, 30 noiembrie, de la ora 21:00.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI