Azi începe toamna astronomică. 23 septembrie – echinocţiul de toamnă. Sezonul de toamnă 2019 începe astăzi și la nivel astronomic, odată cu echinocțiul, care oficial se înregistrează luni, 23 septembrie, la ora 10:50. Începând din acest moment, ziua (orele de lumină) se micșorează în emisfera nordică, iar noaptea începe să crească, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă, pe 22 decembrie. În acest interval, se va trece la ora de iarnă, care este ora standard.

La echinocțiul de toamnă, ca și la cel de primăvară, ziua este egală cu noaptea, în sensul că orele de lumină sunt tot atâtea câte cele de întuneric, în orice loc de pe Pământ. Google marchează luni printr-un logo special (google doodle) faptul că toamna 2019 a început la nivel astronomic.

Dacă la nivel calendaristic toamna începe la 1 septembrie, astronomic se consideră că toamna vine odată cu data echinocțiului.

Echinocțiul de toamnă reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată din cauza faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Cele două puncte de pe ecliptică în care se află Soarele în momentul echinocţiului se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal, scrie Agerpres.

Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe” care, la rândul lui, provine din latinescul „eequinoctium”, format din „eequus” – egal şi „nox, noctis” – noapte.

Dacă în emisfera nordică începe toamna, în emisfera sudică fenomenele se întâmplă invers și începe primăvara astronomică. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga noapte polară, iar în cea sudică începe ziua polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în semnul zodiacal Balanţă.

Comments

comments