Azi începe Campionatul European de Fotbal. România găzduiește patru meciuri. Campionatul European de Fotbal, amânat din cauza pandemiei, se deschide diseară chiar în Italia, prima țară europeană care a resimțit efectul de tip tsunami al infecției.

Meciul inaugural Italia-Turcia se joacă pe Stadio Olimpico din Roma, pe care autoritățile sanitare îl deschid până la un sfert din capacitate.

Pentru că turneul final se joacă în premieră în 19 țări, normele epidemiologice variază.

În estul continentului, organizatorii deschid stadioanele de la un procentaj de 50%, Rusia și Azerbaidjan, până la chiar sută la sută în Budapesta.

Vestul continentului este mai precaut, cu o cotă de un sfert, iar Germania cea mai prudentă. Medicii din Bavaria au acceptat ca doar 20% din stadionul de la Munchen să fie accesibil spectatorilor.

Deschiderea arenelor a fost o condiție obligatorie pentru ca orașele să își păstreze statutul de gazdă. Dublin și Bilbao, spre exemplu au fost înlocuite cu Sankt Petersburg și Sevilia.

În premieră istorică, Bucureștiul va organiza patru meciuri. La primele trei, Arena Națională este deschisă 25%, iar la optimea de finală din 28 iunie vor asista 25.000 de oameni, adică jumătate din capacitate.

Efortul financiar al României este greu de estimat, dar pleacă de la 200 de milioane de Euro în sus.

Delegațiile Ucrainei și Macedoniei de Nord şi-au stabilit baza de operațiuni la noi, astfel că au nevoie de sprijin logistic non-stop în regim de cantonament.

Conform estimărilor, industriile conexe ar putea genera venituri de 4 milioane de Euro în urma acestor meciuri din România.

Dar dincolo de bilanțul contabil, Bucureștiul va rămâne cu trei arene noi: Steaua, Rapid, Arc de Triumf și cu o linie ferată care leagă orașul de Aeroportul Henri Coandă.

Comments

comments