Azi este Ziua Naţională fără Tutun, sărbătorită sub îndemnul „COVID-19 – un motiv în plus pentru a renunța la fumat”. Astăzi este Ziua Naţională fără Tutun. Medicii atrag din nou atenţia că fumatul dăunează grav sănătăţii, mai ales în actualul context sanitar.

Cei care doresc să renunţe la acest viciu o pot face cu ajutorul programului „Stop Fumat”.

În 2002, a treia zi de joi a lunii noiembrie a fost declarată Ziua Națională fără Tutun, iar anul acesta, campania destinată conștientizării riscurilor pe care le are acest viciu poartă denumirea „COVID-19 – un motiv în plus pentru a renunța la fumat”.

Asta și pentru că studiile efectuate până în prezent au stabilit că fumătorii prezintă un risc mai mare de a face forme severe ale bolii cauzate de virusul SARS-CoV-2, comparativ cu nefumătorii.

Studiile mai indică faptul că în cazul pacienților spitalizați, fumatul este, de asemenea, asociat cu severitatea COVID-19, pacienții necesită internarea în Secția de Terapie Intensivă și ventilație mecanică, iar evoluția bolii poate duce în final la deces.

Campania se derulează pe toată durata lunii noiembrie, iar în paralel, fumătorii pot accesa și programul guvernamental „Stop fumat” derulat în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, program care oferă suport și consiliere celor care vor să renunțe la acest viciu.

În România sunt peste cinci milioane şi jumătate de fumători. Patru din zece români fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi – lor li se adaugă cei peste 200.000 care utilizează curent ţigări electronice.

Mai mult, creşte consumul de tutun în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani şi al femeilor şi scade proporţia celor care declară că au avut o tentativă de a renunţa la fumat în ultimul an.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI