Azi este Ziua Mondială a Zonelor Umede. 2024 este despre „Zonele umede și bunăstarea umană”

Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului
Din 1997, Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătorește pe 2 februarie și are ca scop sensibilizarea globală privind valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă.
✅ Acest eveniment este și o ocazie de a marca și semnarea Convenției #Ramsar, un tratat internațional asupra zonelor umede, adoptat sub egida #UNESCO, în orașul iranian cu același nume, de pe malul Mării Caspice.
🇷🇴 România a aderat la Convenţia Ramsar – „Convenţia asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice”, din anul 1991. Acest tratat interguvernamental asigură cadrul pentru acțiune națională și cooperare internațională în vederea conservării și utilizării înțelepte a zonelor umede și a resurselor acestora.
🌎 Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar reprezintă o recunoaştere a importanţei pe plan mondial şi a gestionării adecvate a acelei zone ca resursă de mare valoare naturală şi economică, în special ca habitat al păsărilor acvatice. La nivel global, în cele 172 țări membre, au fost desemnate 2.471 situri Ramsar, totalizând o suprafață de 256.192.356 ha.
📌 Campania din 2024 atrage atenția asupra faptului că pierdem zonele umede de trei ori mai repede decât pădurile, organizatorii avertizând că din anul 1700 până în prezent:
✅mai mult de 80% din zonele umede ale lumii s-au pierdut
✅tendinţa s-a accelerat din 1970, cel puţin 35% din zonele umede fiind pierdute
✅aproximativ 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără apă potabilă sigură
✅peste 485.000 de persoane mor anual din cauza lipsei apei sigure
✅doar 2,5% din apa de pe Pământ este apă dulce
✅mai puţin de 1% din aceasta este accesibilă pentru uz uman direct.
💥 Beneficii aduse de zonele umede:
✳️ îmbunătățesc calitatea aerului atmosferic. Zonele umede menţin aerul umed și îl răcesc în mod natural.
✳️ filtrează deșeurile și îmbunătățesc calitatea apei. Pământul bogat în minereuri și plantele abundente din zonele umede funcționează ca nişte filtre care absorb toxinele, pesticidele agricole, deșeurile industriale.
✳️ reduc inundaţiile. Zonele umede acționează ca niște bureți giganți care absorb apele pluviale. În orașele de coastă, acestea funcționează ca o barieră împotriva furtunii. ✳️ completează rezervele de apă potabilă. Acviferele de apă subterană, apa de ploaie și râurile sunt sursa principală de apă potabilă. Zonele umede filtrează apa care intră în acvifere, ajutând la refacerea acestei importante surse de apă.
Mai multe informații despre Ziua Mondială a Zonelor Umede găsiți pe https://www.worldwetlandsday.org/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.