„Am aniversat în stradă 34 de ani de luptă Sanitas!” Zi specială pentru sindicaliștii din Sănătate și Asistență Socială

Federația Sanitas din România aniversează pe 1 februarie data la care s-a constituit ca organism sindical pentru apărarea drepturilor lucrătorilor din domeniile Sănătate și Asistență Socială. În 2024, lupta pentru obținerea respectării acestora e mai actuală ca oricând.

Cu acest prilej, Sanitas a făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce înseamnă scopul său și revendicările actuale.

Am aniversat în stradă 34 de ani de luptă Sanitas! Federația SANITAS a luat naștere în urmă cu 34 de ani, la 1 februarie, iar noi, astăzi, am fost în stradă. Vom fi în stradă și anul viitor, la fel și peste doi ani și cel mai probabil peste încă 10 ani, ori de câte ori este nevoie, indiferent dacă este sau nu zi aniversară!

Când am format sindicatul, nu ne-am gândit vreodată că exercițiul democratic, actul de protest sau disidența se vor încheia la un anumit moment.
Vom continua să pichetăm, să protestăm și să ne folosim de toate mecanismele legale pentru a ne face auzit punctul de vedere.
În rândul membrilor, Federația SANITAS este privită ca un organism care ar trebui să poată rezolva toate problemele angajaților din Sănătate și Asistență Socială. Dacă în 1990 sindicatele erau opoziția oficială din Stat și membrii lor se mobilizau foarte ușor și în număr foarte mare, astăzi puterea sindicatelor se află în cumpănă și cauzele sunt multiple!
Noi, Federația SANITAS, avem peste 95.000 de membri, doar că în ciuda puterii numerice pe care o avem, politicul nu este întotdeauna dispus să discute cu noi. Cu toate acestea, am continuat să milităm și nu ne vom opri din a reprezenta interesele membrilor noștri.
Totuși, noi, membrii din conducerea Federației SANITAS, nu suntem sindicatul, ci doar colegii dumneavoastră, aleși pentru a vă reprezenta interesele. Munca sindicală trebuie să o facem cu toții, fiecare la nivelul lui, iar dacă acest exercițiu democratic se va degrada, la fel va fi și cu puterea organizației!
Astăzi, după 34 de ani, unii încă ne mai întreabă de ce protestăm. Motivele sunt nenumărate:
– Legea salarizării nr. 153/2017 nu este respectată în totalitate.
– Condițiile de lucru sunt departe de a fi ideale.
– Contractele colective de muncă nu se respectă în întregime.
– Legile/ordonanțele sunt aplicate de fiecare spital după propria dorință, etc.
Chiar și în absența unor probleme structurale (ideal care este departe de a fi realizat), noi vom continua să ne spunem punctul de vedere și să ne batem pentru el!

La mulți ani, SANITAS!

Rămâneți împreună, numai așa SUNTEM MAI PUTERNICI!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.