Azi este o zi deosebită pentru creștin-ortodocși: sărbătorim Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia este sărbătorită de credincioși sâmbătă, 21 noiembrie. Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului 2020 și  prima zi din Postul Crăciunului în care este dezlegare la pește. Următoarea zi este pe 23 noiembrie.

Prăznuită pe 21 noiembrie, este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie, când se împlinesc multe tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea credincioșilor.

Există și restricții în această zi importantă din calendarul creștin ortodox, care vorbește despre momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.

Credincioșii optează pentru bucate de post și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor.

În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă.

În anumite localităţi din Nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată, potrivit crestinortodox.ro.

Comments

comments