În urmă cu doi ani, baza de date a datornicilor la Casa de Asigurări de Sănătate a fost transferată la Finanţele Publice, în speranţa că Fiscul se va ocupa mai bine de recuperarea creanţelor către respectivul fond. Numai că, în loc să facă ordine în sistem, au încurcat lucrurile şi mai tare, descoperind debite acolo unde nu erau şi calculând penalităţi la debite inexistente.
O categorie aparte ce s-a trezit cu tot felul de somaţii, popriri şi bani luaţi fără justificare din conturi a fost breasla avocaţilor. Iar dacă sumele ar fi fost unele modice, probabil că nu ar fi fost mare problemă, însă când unii s-au trezit cu somaţii de sute de milioane de lei vechi şi toţi banii luaţi pe neanunţate din conturi, chestiunea devenind una extrem de serioasă.
Numai că, odată ce au decis să facă aşa ceva, Finanţele s-au pus cu cine nu trebuia, pentru că, oameni ai legii fiind, mai toţi au dat instituţia în judecată şi au obţinut sentinţe favorabile. Justiţia le-a dat dreptate atât în contestaţiile la modul cum s-a făcut calcularea datoriilor, cât şi în ceea ce priveşte modalităţile de înştiinţare şi executare silită.

„Finanţele au spus în proces că somaţiile au fost pe uşa lor şi pe site”

Astfel, printre cei ce au câştigat deja procese împotriva Finanţelor se numără şi avocaţii argeşeni Constantin Oprea, Bogdan Papaianopol, Ion Tufeanu şi Ingrid Alexandrescu, care are cea mai recentă decizie definitivă pe această speţă, obţinută pe 8 octombrie. „M-am trezit cu poprire pe toate conturile bancare. Mi-au şi luat banii din cont, nu foarte mulţi, dar nu asta e important. Ideea este că aşa au păţit toţi colegii mei: li s-au blocat conturile fără niciun fel de înştiinţare de plată, fără nicio somaţie, deci fără să se respecte procedura. Practic, când am aflat noi, era declanşată deja procedura de executare silită! Fără să avem posibilitatea să contestăm sumele în cauză sau să aducem obiecţiuni. În apărarea lor, Finanţele au spus în proces că somaţiile au fost pe uşa lor şi pe site. În primul rând că asta nu e modalitate legală, apoi, cine se duce zilnic să citească anunţurile de pe uşa instituţiei? Dar popririle ni le-au comunicat la fiecare în parte, la adresă, după ce le făcuseră la bancă, fiindcă ştiau că vom afla, mai devreme sau mai târziu. Ca urmare, am făcut contestaţie la executare, cerând suspendarea până când vor justifica ce reprezintă debitele care ni se impută, de unde vin penalităţile, pe ce perioadă sunt calculate aceste şi, mai ales, cum sunt calculate! Vreau să spun că nici măcar în proces nu au putut să aducă un act justificativ în acest sens. Au trimis un document în care spun că aş avea doar 80 de milioane de lei vechi. Dar eu aveam executare silită pentru 328 de milioane de lei vechi! Pe o perioadă începând din 2012 şi până în 2013. Însă au fost colegii cu impuneri şi de 600 de milioane! Însă noi, avocaţii, nu suntem asiguraţi la Casa de Asigurări de Sănătate. Chiar dacă, prin lege, să zicem, aşa cum justifică ei, am avea obligaţii de plată la CNAS, astea rezultă dintr-un contract, ori, niciunul dintre noi nu a semnat aşa ceva. Iar, dacă ar fi să se calculeze ca procent din venit, luând în considerare declaraţiile de la Finanţe, ca să am contribuţii la sănătate de 250 de milioane, să nu zicem 328, considerând că restul sunt penalităţi, ar fi trebuit să am venituri de peste 15 miliarde în nici 2 ani de zile. Ceea ce este, evident, absurd!”.
Majoritatea avocaţilor au obţinut deja suspendarea executării, drept urmare Finanţele Publice trebuie acum să le restituie sumele retrase ilegal din conturi. În acelaşi timp, fiecare în parte are pe rol alte procese împotriva Finanţelor, în care contestă impunerile, atât sumele respective, cât şi modul lor de calcul.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI