Aviz negativ pentru Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA

”€În şedinţa din data de 8 octombrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a avizat negativ propunerea ministrului justiției de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Hotărârea Secţiei pentru procurori va fi motivată şi transmisă Ministerului Justiţiei” se arată într-un comunicat al CSM.

Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA, a suţinut luni interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui aviz este unul consultativ.

În ciuda acestuia, propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată, conform legii, preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată.

Pe 27 septembrie, Secţia pentru procurori a CSM a decis amânarea audierii Adinei Florea, pe motiv că există o sesizare pe numele acesteia la Inspecţia Judiciară. Amânarea a fost decisă cu 4 voturi ”pentru” şi 2 ”împotrivă”. Surse din CSM au precizat la acea dată că cele două voturi împotrivă au fost ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi vicepreşedintelui Consiliului, Codruţ Olaru.

În proiectul cu care a candidat la selecţia de la Ministerul Justiţiei, Adina Florea, consideră că, pe lângă lucrurile bune, în activitatea procurorilor anticorupţie din ultimii ani s-au înregistrat şi destule abateri de la rigorile statului de drept.

„În ultimii ani, România a făcut paşi importanţi în lupta împotriva corupţiei, atât evaluările externe, cât şi analizele interne reflectând rezultatele consistente în acest domeniu, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (…) jucând un rol central prin activitatea desfăşurată în mod constant. Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept”, susţine Adina Florea în proiectul managerial.

În proiect sunt prezentate şi principalele disfuncţii şi vulnerabilităţi identificate în activitatea DNA, printre care plasarea activităţii în afara legii „prin activităţi de investigare care au depăşit limitele de competenţă prevăzute de Constituţie şi de legile organice”, şi diminuarea încrederii publice în instituţie „prin activităţi explicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcţiei de procuror şef”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.