Corina Șuteu, fost director al Institutului Cultural Român de la New York, a fost nominalizată de premierul Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Culturii.

Propunerea a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis odată cu cea de revocare din funcție a lui Vlad Alexandrescu, cel care a fost titularul portofoliului până acum.

Corina Șuteu, fost director al Institutului Cultural Român de la New York, este în prezent secretar de stat în Ministerul Culturii, în echipa lui Vlad Alexandrescu.

Ea şi-a început cariera drept critic de teatru în România. În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisée Européen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene.

În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST. Între 2005 – 2006 a editat cartea ”Arts Politics and Change”, publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul ”Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe”.

A ocupat funcţia de director al Institutului Cultural Român din New York în perioada 2006 – 2012. Corina Şuteu a fost director al ICR New York în perioada în care la conducerea Institutului Cultural Român era Horia Roman Patapievici.

Corina Şuteu a iscat mai multe controverse de-a lungul mandatului de director la ICR New York. Expoziţia de street art ”Freedom for Lazy People” a artiştilor români IRLO, Omar şi Nuclear Fairy, deschisă pentru public între iunie-august 2008, la Galeria Română din New York a dus la faimosul Scandal cu ”Poneiul roz”. În expoziţie figura un ponei roz cu o zvastică desenată. Expus în expoziţie era, de asemenea, un afiș cu David și Moise în ipostaze indecente.

Pe de altă parte, în timpul în care a fost secretar de stat la Cultură, Corina Şuteu s-a ocupat de strategii culturale. S-a implicat, totodată, în proiecte culturale, cel mai recent fiind ”Bucureşti – Capitală europeană a culturii 2021”.

 

Comments

comments