Aura de sănătate a produselor, o manipulare a producătorilor, susţine medicul nutriţionist Mihaela Bilic

Profitând de dorinţa consumatorilor de a mânca mai sănătos, producătorii de alimente reuşesc să îi manipuleze folosindu-se o falsă „aură”pe care o adaugă produselor folosindu-se de… tehnici de marketing. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic explică într-o postare pe contul său public de Facebook de ce reclamele care susţin că unele produse sunt mai naturale sau mai sănătose decât altele sunt simple manipulări.

 

„Obiectivul industriei alimentare este sa ne faca sa cumparam, sa consumam. Si pentru ca mancarea nu poate fi mereu reinventata iar produsele sunt in mare parte aceleasi, nu ramane decat o singura solutie: sa fie schimbat ambalajul, forma, numele sau reclama.
Ce sa mai spui nou despre un sortiment de paine, de iaurt, biscuiti sau fulgi de cereale? Cum sa-i determini pe consumatori sa aleaga un anumit tip de mezeluri, branza sau ulei in detrimentul altora? Apeland la „aura”de sanatate! Acolo unde ingredientele dintr-un produs nu pot fi schimbate/imbunatatite din motive economice, el este facut sa para mai sanatos prin folosirea unor etichete cu afirmatii atragatoare, care sa induca ideea ca este de calitate, superior altora.
Toata lumea vrea sa manance sanatos si, daca se poate, sa slabeasca, asa ca sloganuri de tipul „continut crescut de fibre” sau „cu x% mai putin zahar” sau „fara colesterol” pot influenta decizia de a cumpara. Aceste produse nu au beneficii in plus pentru sanatate, nu sunt superioare altora, ci doar mai bine promovate. Nu este scris explicit avantajul/diferenta fata de produsul clasic, ci este doar sugerat. Cu alte cuvinte suntem manipulati.
Noi, consumatorii, presupunem ca un aliment scump, integral sau ecologic trebuie sa fie mai sanatos si mai sarac in calorii. Aura de sanatate pe care industria alimentara incearca sa o imprime anumitor preparate folosind sloganuri colorate si scrise cu majuscule e doar marketing. Diferentele dintre produse sunt nesemnificative din punct de vedere nutritiv daca ne referim la acelasi tip de aliment. Ciocolata bio ingrasa la fel ca si cea clasica iar chips-urile se mananca rar, fie ca sunt coapte in cuptor sau prajite in ulei. Nu va lasati sedusi de gaselnitele publicitare si nu cheltuiti bani in plus pe ambalaje frumoase, toate alimentele sunt sanatoase daca sunt mancate cu masura!” ne sfătuieşte nutriţionista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here