Atenționare hidrologică Cod galben pentru râurile din Argeş

0
2142

Județul Argeș se află sub atenționarea hidrologică Cod galben, referitoare la scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Fenomenele se pot produce în perioada 19.04.2017, ora 06:00 –・21.04.2017 ora 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice:
– Olt (afluenții aferenți sectorului aval Călimanești) – județele: Argeș, Olt
– Vedea – județele: Argeș, Olt și Teleorman
– Argeș (bazinul superior și afluenți din bazinul mijlociu și inferior) – județele: Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov.

Fenomenele se pot produce  cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Vedea – bazin superior și Neajlov – afluenți bazin superior și  mijlociu.

Începand cu data de 19 aprilie, la nivelul ABA Argeș- Vedea a fost activat Centrul Operativ pentru Situații de Urgență. A fost dublat personalul de tură al Dispeceratului de Gospodărire a Apelor și a intrat în permanență la sediu personalul serviciului Prognoză Bazinală Hidrologie și Hidrogeologie.

Specialiștii din cadrul ABA Argeș -Vedea monitorizează permanent evoluția fenomenelor pe toate cursurile de râu și în lacurile de acumulare. De asemenea sunt monitorizate toate punctele critice pe cursurile de râu (în colaborare cu Comitetele Locale pentru Situații de Urgență) și sunt suprevegheate lucrările hidrotehnice din administrare pentru intervenția de urgență acolo unde este cazul.

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Argeș –Vedea au înștiințat Comitetele Locale pentru Situații de Urgență  să asigure decolmatarea șanțurilor și rigolelor, a podurilor și podețelor în vederea asigurării secțiunilor de scurgere a apei.

În acest moment, în principalele lacuri de acumulare din bazinul hidrografic  Argeș este stocat un volum de apă de 425 milioane mc, însemnînd 57.2 % din capacitatea de retenție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here