Cei care uită să sune la 112, chiar şi pentru o lovire banală în trafic, pot fi cercetaţi penal. Mulţi dintre şoferi au păţit-o! De fapt, despre ce este vorba?

Multora dintre şoferi li se întâmplă ca în trafic să le sară în faţă un pieton grăbit care face slalom printre maşini. Nu de puţine ori individul respectiv se sprijină pe capotă, îţi atinge oglinda cu cotul, părând că s-a dezechilibrat, dar, cu toate aceste, îşi continuă nestingherit drumul pe mijlocul străzii, printre maşini. Fără să ştie cu ce se confruntă, mulţi dintre şoferi scot doar o înjurătură la adresa celui care traversează neregulamentar strada, continuându-şi drumul, fără să conştientizeze că pot deveni victimele unui „accident-fantomă“, pus la cale de o reţea de escroci care vor să obţină daune materiale de la conducătorul auto ce tratează cu superficialitate astfel de incidente. O altă metodă folosită de reţeaua „accidentelor-fantomă“ este mersul pe mijlocul străzii şi atingerea cu braţul a geamului sau a oglinzii unei maşini. Şi în acest caz şoferul care nici măcar nu a observat acest mic incident, făcut intenţionat, se poate trezi chemat la Poliţie şi acuzat de lovire din culpă şi fugă de la locul accidentului, deoarece reţea „accidentelor-fantomă“ foloseşte mai mulţi indivizi. Unul care „provoacă“ intenţionat presupusul accident şi alţi doi, care stau pe trotuar, pe post de „martori“ ai accidentului. După ce ajunge pe trotuar, „victima“ sună imediat la 112, declară că a fost lovită de o maşină, dar că şoferul a fugit de la locul accidentului, indicând numărul de înmatriculare, marca şi culoarea autovehiculului. Tot presupusa victimă spune că are şi martori care au văzut incidentul, după care cheamă Ambulanţa. Odată transportată la spital, „victima“ le arată medicilor o posibilă lovitură, pe care şi-a provocat-o intenţionat cu ceva timp înainte de înscenarea accidentului. Şi uite aşa un şofer neatent poate cădea pradă unor escroci care scot bani frumoşi din accidentele bine puse la cale. Tocmai de aceea poliţiştii rutieri le recomandă şoferilor să nu trateze cu superficialitate astfel de cazuri şi, chiar în situaţia unei atingeri uşoare, fie a unei poşete sau a unui palton al unui individ, care traversează neregulamentar, să rămână pe loc şi să sune imediat la 112.
O capcană poate fi şi faptul ca presupusa „victimă“ să rămână pe loc, să vă spună că nu are nimic, ci doar că a tras o simplă sperietură, ba chiar să vă roage să o duceţi până acasă. Şi în această situaţie vă puteţi trezi cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului, deoarece „victima“ poate suna de acasă la Ambulanţă, iar medicii sunt obligaţi să anunţe Poliţia că au fost chemaţi de un cetăţean care a fost victima unui accident rutier în urmă cu câteva ore şi căruia i s-a făcut rău între timp. Pentru că totul este bine pus la punct, iar accidentul – unul uşor, presupusele victime obţin un certificat medical cu un număr mic de zile de îngrijiri medicale, sub 60, situaţie în care, conform legii, părţile se pot înţelege pe cale amiabilă. Şi asta deoarece, dacă zilele de îngrijiri medicale depăşesc peste 60 de zile, încadrarea juridică nu mai permite discuţii financiare cu accidentatorul.
În ceea ce priveşte victimele unei astfel de escrocherii, acestea sunt alese cu grijă, în general din rândul şoferilor singuri în maşină, care nu pot proba cu martori că au căzut pradă unei înscenări. Aşadar, aveţi mare grijă, stimaţi conducători auto şi ţineţi cont că există şi asemenea specimene în trafic, care pot face să vă alegeţi cu dosar penal sau daune pe măsură. De aceea, pentru orice vi se pare suspect în trafic, nu mai mişcaţi maşina din loc şi sunaţi la 112!

Comments

comments

DISTRIBUIȚI