Atacul de panică, o tulburare la graniţa dintre normalitate şi patologie

Atacul de panica nu este o tulburare usor codificabila. Intodeauna aceasta tulburare apare alaturi de un diagnostic specific. Primul atac de panica debuteaza cu o perioada distincta de frica sau disconfort care apare brusc si atinge un prag maxim in decurs de 10 minute.

Simptomele acestei perioade de disconfort pot imbraca simptome ca:(palpitatii, batai puternice ale inimii, accelerarea ritmului cardiac, transpiratii, tremor sau trepidatie, senzatii de scurtare a respiratiei sau de strangulare, senzatie de sufocare, durere sau disconfort precordial, greata sau disconfort abdominal, senzatia de ameteala, dezechilibru, vertij sau lesin, derealizare sau depersonalizare, frica de pierdere a controlului sau de a inebunii, frica de moarte, parastezii, frisoane sau valuri de caldura.

Daca ne confruntam cu minim 4 sau mai multe simptome dintre cele enumerate avem de a face cert cu o tulburare de panica.Tulburarea de panica evolueaza in atacuri repetate de minim o luna.

Urmatoarele atacuri de panica evolueaza diferit fata de primul si imbraca simptome ca: (frica persistenta ca vor urma si alte atacuri de panica, ingrijorare privind inplicatiile sau consecintele atacului cum ar fi pierderea controlului evolutia spre o boala psihica grava, modificari ale comportamentului in care apar evitarea situatilor in care sau produs atacurilor de panica, masuri de siguranta, controale repetate la medic de cele mai multe ori in clinici si cabinete medicale diferite din dorinta pacientului de a i se descoperi un alt diagnostic cu credinta ca medicul precedent s-a inselat.

La debutul tulburarii pacietul este dezorientat deoarece nu stie ce i se intampla. De cele mai multe ori pacientul traveseaza un travaliu destul de lung pana la stabilirea diagnosticului.

De obicei el apeleaza la serviciul de urgenta medical dupa care urmeaza un sir lung de analize si investigatii medicale. In momentul in care pacientul are un diagnostic clar de tulburare de panica stabilit numai de un psiholog clinician sau medic psihiatru pacientul poate sa decida asupra tratamentului pe care il va urma.

De ce putem situa Atacul de panica la granita dintre normalitate si patologie? Deoarece este o tulburare pe care o putem intelege si controla fara a apela la medicatie ce poate crea dependenta.

Atacul de panica este una dintre tulburarile psihiatrice care se pot diagnostica si trata in clinica noastra prin psihoterapie cognitiv comportamentala, tratament homeopat si remedii florale bach.

Psiholog Clinician Adriana Neacsu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.