Luni, 28 noiembrie, se împlinesc 27 de ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui Arsenie Boca, Sfântul Ardealului. Mormântul duhovnicului a devenit loc de pelerinaj pentru sute de mii de credincioși, în fiecare an. Parintele Arsenie Boca s-a nascut pe 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, in judetul Hunedoara si a primit la botez numele de Zian. Clasele primare le-a urmat in satul natal. In 1929 devine absolvent al Liceului Avram Iancu din Brad, ca sef de promotie. In perioada 1929-1933 urmeaza cursurile Institutului Teologic din Sibiu, iar in 1933 urmeaza cursurile Institutului de Belle Arte din Bucuresti. In anul 1935 este hirotonit diacon celib, iar in 1939 ajunge in Sfantul Munte al Athosului, unde va vietui vreme de trei luni. Revine in tara cu cateva copii ale unor manuscrise ale Filocaliei, pe care le traduce impreuna cu parintele Dumitru Staniloae. Este considerat ctitor al Filocaliei romanesti.

Declanșează la Mănăstirea de Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit „mișcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta” şi devine cunoscut ca mare duhovnic. Doi ani mai târziu este ridicat la treapta preoțească și numit stareț al Mănăstirii Brâncoveanu, pe care o renovează, locurile căpătând o nouă înfăţişare. Prigonit de Securitate, părintele Arsenie a fost arestat de mai multe ori. În noiembrie 1948, Mitropolitul Nicolae Bălan îl strămută de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop, unde devine stareț şi unde slujeşte, cu întreruperi în perioadele în care a fost arestat și anchetat.

Sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, iar după 1959 comuniștii risipesc obștea, părintelui martirizat prin închisori și la Canal fiindu-i interzisă activitatea preoțească până la moarte. Închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea, Arsenie Boca a fost izgonit şi aruncat în lume civil fără să fi avut vreo condamnare politică ori canonică, în baza unui decret din 1959, printr-un ordin scris al Episcopiei de care aparţinea atunci Sfânta Mănăstire Prislop. Părintele nu şi-a întrerupt însă rugăciunea şi lucrarea duhovnicească, iar ceea ce a început la Sâmbăta şi la Prislop a continuat la Drăgănescu, unde, din 1968, timp de 15 ani, părintele Arsenie a realizat pictura acestui sfânt locaș.

Nu a fost canonizat încă de Biserica Ortodoxă Română, dar credincioşii din întreaga ţară merg, încredinţaţi că primesc ajutor, la mormântul părintelui la Mănăstirea Prislop, din Țara Hațegului, pe care îl apreciază ca pe un adevărat un profet al neamului și un luptător pentru apărarea dreptei credințe.

Comments

comments