Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Pomenit în fiecare an pe 27 iulie, Sfântul Pantelimon este adesea numit „doctor fără de arginţi”, arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi şi s-a mulţumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui şi nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor şi creştin următor lui Hristos. De asemenea, Sfântul Pantelimon se serbează pentru a linişti trăsnetele, arsurile şi căderile de grindină.

Oamenii care lucrează de Sfântul Pantelimon sunt condamnaţi să se îmbolonăvească de ciumă

Se zice că în ziua de Sf. Pantelimon, cerbul iese din apă şi aceasta începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce şi lasă în locul ei iarna. În aceasta zi se mănâncă porumb şi dovlecei pentru a fi mai viguroşi în timpul iernii. În ziua de Sf. Pantelimon se împart multe fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor. De asemenea, se mai spune că oamenii care lucrează în ziua de Sf. Pantelimon sunt condamnaţi să se îmbolnăvească de ciumă, să aibă parte de ceasuri negre şi pagube în viaţa de familie.

Sfântul Pantelimon şi-a împărţit averea săracilor

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 d.Hr, în oraşul Nicomidia. A trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). La naştere a primit numele de Pantoleon, un nume păgân care înseamnă ”cel în toate puternic ca un leu”. După ce a primit Taina Botezului de la preotul Ermolae, a luat numele Pantelimon, ”cel cu totul milostiv”. Sf. Pantelimon şi-a împărţit moştenirea sa săracilor, a eliberat sclavii şi s-a dedicat îngrijirii bolnavilor. Acestora, pentru a-i putea vindeca, le cerea să creadă în Mântuitorul Iisus Hristos, cel venit pe pământ pentru a ne vindeca de toate bolile sufleteşti şi trupeşti.
Împăratul Maximian a dorit să-l facă doctorul său personal, dar i-a cerut întâi să renunţe la creştinism. Sfântul a refuzat şi atunci împăratul a poruncit să-i taie capul.

Comments

comments