Astăzi este sărbătorit Sfântul Ilie, aducătorul de ploi

Astăzi este sărbătorit Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Creștinii îl sărbătoresc pe 20 iulie pe Sfântul Ilie, numit și aducătorul de ploi. Ilie a fost un prooroc evreu, menționat în Vechiul Testament. În Noul Testament, Iisus face referire la el spunând despre Ioan Botezătorul că este Ilie care va să vină. Numele Ilie, în limba română, provine de la numele ebraic Eliyah (Eliiah), ceea ce înseamnă „Al cărui Dumnezeu”. Este considerat profet în toate cele trei religii abrahamice.

Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. A fost fiul preotului Sovac din Tesvi și a trait cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Sfântul Ilie a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, prin rugăciunea sa.

Ziua de 20 iulie este marcată în calendar cu roșu, ceea ce nu apare la niciun alt prooroc, dovadă că Sfântul Ilie de bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii.

De această sărbătoare românii leagă numeroase tradiții și superstiții.

În ajunul zilei de 20 iulie, fetele se duceau noaptea pe ogoare semănate cu cânepă pentru a se tăvăli prin cultură, iar apoi se întorceau înapoi acasă. În cazul în care visau noaptea cânepă verde, era semn că aveau să se mărite cu flăcăi tineri și frumoși. În schimb, dacă visau cânepă uscată, aveau să se mărite cu bărbați bătrâni.

În dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, mai ales busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Potrivit tradiției, femeile meargeau la biserică cu busuioc pentru a fi sfinţit după care, iar acasă îl puneau pe foc. Cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice.

Sf. Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”.

Dacă e furtună de Sfântul Ilie, ușile și ferestrele caselor trebuie să stea închise. În anumite zone se mănâncă fructe proaspete pentru a avea sănătate în anul următor. Merele pot fi consumate doar după ce sunt duse la biserică. Cel care mușcă din măr înainte de a fi sfințit va avea parte, după moarte, numai de mere și când va încerca să le atingă, acestea vor dispărea. Pe 20 iulie nu se lucrează de frica pagubelor (trăsnete, ploaie, grindină).

Despre Sfântul Ilie se spune că e ocrotitorul recoltelor și erou al credinței. Se spune că dacă au loc fenomene meteorologice în ziua respectivă Sfântul Ilie traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti, fiind mereu în slujba binelui.

Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă sărbătorește suirea la cer a Sfântului și Marelui Proroc Ilie Tesviteanul. Statisticile existente la nivel național arată că, din totalul celor aproximativ 22 milioane de români, peste 120.000 de persoane (circa 0,55%) poartă numele Sfântului Ilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here