Funcția de “asistent medical” este de departe categoria profesională cea mai defavorizată de prevederile legii salarizării unitare, salarizarea acestei categorii fiind stabilită fără a se ține cont de pregătirea profesională, de complexitatea și importanța activității desfășurate, de poziția acestei profesii în cadrul echipei medicale și de ierarhia față de celelalte categorii profesionale din sistem, deși, în textul proiectului de lege, se precizează că la baza elaborării acesteia s-a avut în vedere principiul ierarhizării în funcție de complexitatea și importanța activității desfășurate.

Diferențele salariale dintre “asistentul medical” și restul categoriilor de personal sunt prea mari sau prea mici, fără să existe o logică care să justifice acest lucru.

În acest sens exemplificăm:

– raportul dintre salariul “medicului” și cel al “asistentului medical” a fost rupt, medicul având un salariu de 3 ori mai mare.

– diferența dintre salariul “asistentului medical” și cel al „infirmierei” este extrem de mic, de aproximativ 10 %‚ în condițiile în care diferența între „infirmiera”și „îngrijitoare” este de aproape 20 %, fără să se țină cont de nivelul de calificare („infirmiera” are curs de calificare de aproximativ 3 luni iar “asistentul medical” este absolvent de școala postliceală de trei ani sau licențiat cu studii superioare de patru ani).

– “asistentul medical” cu studii postliceale din unitățile clinice are același salariu cu „registratorul medical principal” care are studii medii – 3750 lei.

– “asistentul medical” cu studii postliceale din unitățile clinice are același salariu cu șoferul, casierul, magazinerul și arhivarul – 3750 lei.

– “asistentul medical” principal cu studii postliceale din unitățile clinice are salariul 4738 lei, iar muncitorul calificat I are salariul de 4700 lei.

– „șeful de formație muncitori” are salariul mai mare decât al “asistentului medical” principal cu studii superioare din unitățile clinice (4475 lei față de 4345 lei).

Comments

comments