Asistaţii social din Argeş au încasat 44 de milioane de euro

PROTECŢIE SOCIALĂ DE PROPORŢII Argeşul se poate numi un judeţ de asistaţi social, deoarece la nivelul anului 2011, peste 200.000 de persoane, adică o treime din populaţie, a primit, într-o formă sau alta, prestaţii sociale în valoare de 1.826 de miliarde de lei. În ceea ce priveşte prestaţiile sociale în Argeş, judecând după numărul beneficiarilor, se poate spune că suntem o zonă de asistaţi social, în ciuda faptului că suntem şi unul dintre judeţele cu cea mai mare putere economică din ţară.

Potrivit datelor oficiale obţinute de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, la nivelul Argeşului, anul trecut s-au plătit prestaţii sociale în valoare de peste 1.826 de miliarde de lei vechi, adică în jur de 44 de milioane de euro.  
În 2011, în Argeş au fost înregistraţi 6.372 de beneficiari ai venitului minim garantat, pentru care s-au plătit nu mai puţin de 132,66 miliarde de lei vechi. Pentru 113.395 de copii care primesc alocaţie de stat, de la buget s-au virat 814,59 miliarde de lei vechi, iar în cazul a 9.990 de familii ce beneficiază de alocaţia de susţinere, suma totală s-a ridicat la 60,6 miliarde de lei.
Una dintre ele mai mari sume plătite de AJPIS Argeş este cea pentru indemnizaţiile de creştere a copilului, unde, pentru 6.456 de mămici care beneficiază de acest drept, atât pe vechea lege, cât şi pe cea nouă, statul a plătit 638 de miliarde lei. Alte 413 persoane au beneficiat de stimulente în valoare de 4,9 miliarde pentru creşterea copiilor. Încă 142 de persoane primesc alte drepturi pentru creşterea copilului, totalizând 6,59 miliarde. În plus, 160 de persoane infectate cu HIV au primit o indemnizaţie lunară de hrană valorând, în total, 7,53 miliarde de lei vechi, iar alte 763 de familii au beneficiat de alocaţii de plasament familial, în total 9,3 miliarde.  În ceea ce priveşte ajutoarele de căldură acordate începând cu luna octombrie 2011, de ele beneficiază 55.198 de familii: 16.724 se încălzesc cu energie termică furnizată centralizat sau cu gaze, iar 38.474 – cu lemne sau cărbuni. Suma totală pe care aceştia au primit-o drept ajutor social de la stat a fost de 152,74 miliarde.
Cel mai recent comunicat al Guvernului în ceea ce priveşte indemnizaţiile sociale a fost de natură să îi cam sperie, însă, pe beneficiari. Concret, plata acestor ajutoare va fi sistată pentru toţi aceia care nu şi-au plătit obligaţiile către bugetul de stat sau bugetele locale, respectiv taxele şi impozitele pe diverse bunuri. Aici se încadrează toţi aceia care iau bani de la stat, sub orice formă, de la venitul minim garantat la indemnizaţii pentru creşterea copiilor. Dacă beneficiarii în cauză nu vor achita restanţele până pe 31 ianuarie, ei vor rămâne fără bani pentru 5 luni, începând cu luna februarie. Ei vor primi banii înapoi, inclusiv pentru perioada suspendării plăţii, numai după ce îşi vor plăti datoriile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.