PROFESIONIŞTII Faptul că, la doar 32 de ani, Armand Chiriloiu a ajuns director în Romsilva s-a dovedit a nu fi o pură întâmplare, ci începutul unei cariere de succes în domeniul silviculturii. Cine este Armand Chiriloiu? Are 41 de ani şi o carieră mai mult decât impresionantă. Originar din Albeştii de Argeş, unde şi-a petrecut copilăria şi unde a prins dragostea de natură, de pădure şi vânătoare, Armand Chiriloiu este absolvent al Colegiului „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş, în 1991. Următorul examen dat şi luat cu brio în acelaşi an, a fost cel de vânător, la numai 19 ani! În 1996, a absolvit Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov. Imediat după terminarea facultăţii, prin concurs, a obţinut primul său loc de muncă: inginer silvic la Ocolul Silvic Răcari, Dâmboviţa, dar în scurtă vreme s-a transferat acasă, pe un post similar, la Ocolul Silvic Vidraru.

Director în Romsilva la numai 32 de ani

Profesionist desăvârşit, Chiriloiu nu a avut nevoie de mult timp pentru a dovedi de ce e capabil, astfel că în 1998 a devenit inginer-şef al Ocolului Silvic Vidraru, post ocupat până în 2001, când a ajuns, nici mai mult nici mai puţin decât şeful Serviciului Vânătoare şi Salmonicultură din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. În 2003 s-a întors, pentru un an doar, la Direcţia Silvică Argeş, ca şef al Biroului Producţie, Vânătoare şi Salmonicultură. În 2004 a plecat din nou la Romsilva, pe acelaşi post, fiind promovat imediat, în urma unui concurs, ca director al Direcţiei Conservarea Biodiversităţii şi Relaţii Internaţionale şi membru în consiliul de administraţie al Regiei Naţionale.
Activitatea sa la Regie nu s-a limitat la probleme uzuale, liniare sau monotone. Perioada sa de directorat se remarcă prin numeroase realizări şi reuşite în premieră, proiecte foarte îndrăzneţe pentru orice specialist în domeniu, cu atât mai mult pentru un tânăr de numai 32 de ani! Practic, Armand Chiriloiu este cel care a înfiinţat în România complexele de vânătoare, de genul celebrului complex de la Balc al omului de afaceri Ion Ţiriac, cu mult înainte ca acesta să popularizeze acest tip de parc de vânătoare. Era anul 2003, iar primul dintre cele 10 astfel de amenajamente realizate la iniţiativa şi sub conducerea sa a fost cel de la Mozacu, din Argeş.

Proiecte derulate în premieră naţională

Tot actualul director al Direcţiei Silvice Argeş a fost cel care, responsabil de biodiversitate la nivel naţional, a introdus sau reintrodus în fauna ţării specii de floră şi faună deosebite. Este cazul raţelor semisălbatice, importate din Ungaria şi crescute de la stadiul de boboci până la cel de colonii întregi. Din cele 5.000 de exemplare, o mare parte au populat fondul de vânătoare de la Negraşi, Argeş. Tot în premieră, Armand Chiriloiu a adus în România muflonul, pe fondul Negureni, Constanţa. De asemenea, pentru creşterea calităţii vânatului a derulat un amplu program de repopulare cu cerbi carpatini şi lopătari, aducând din Austria exemplare de mare valoare genetică.
În perioada 2005-2009 a lucrat din nou ca responsabil de vânătoare în Direcţia Silvică Argeş pentru ca apoi, tot în urma unui concurs, să promoveze din nou la Romsilva, ca şef al Serviciului Vânătoare din regia naţională, unde a continuat până în 2012, când a preluat conducerea direcţiei argeşene.

„Am ocupat aceste funcţii pentru că am demonstrat că pot face ceva”

Celor ce au comentat, de-a lungul timpului, despre faptul că mereu a fost prea tânăr pentru funcţiile şi responsabilităţile pe care le-a deţinut de-a lungul timpului, Armand Chiriloiu le-a răspuns, într-o manieră ce îl caracterizează, cu o doză de ironie ce se impunea, dar cu argumente imbatabile. „Am ocupat aceste funcţii pentru că am demonstrat că pot face ceva, chiar dacă toată lumea vorbeşte de pile. Activitatea de vânătoare, cât am fost director la Regie, a înregistrat un plus de 800.000 de euro; în activitatea de păstrăvărie am ridicat producţia de la 600 de tone la 920 – producţie istorică. Aveam în administrare 12 parcuri naţionale şi naturale, plus tot ce ţinea de relaţiile internaţionale ale Regiei. Am fost promotorul primei expoziţii făcute de Regie în 2003 la Venatoria, la Madrid, unde am avut cel mai mare stand şi cele mai bune produse. Standul nostru a fost de departe cel mai bun din câte au existat acolo. Şi la Direcţia Silvică Argeş am obţinut profit de 2,5 miliarde în activitatea de vânătoare. Dacă totul ar fi numai pe pile… Nu te ia nimeni să te pună undeva dacă eşti un fraier, dacă tu nu ştii ce să faci, nu demonstrezi că te pricepi.”

Apreciat de însuşi Juan Carlos, Regele Spaniei

Nicio pilă din lume nu i-ar fi putut însă obţine lui Armand Chiriloiu aprecierea unora dintre cei mai mari vânători ai lumii, pentru care a avut privilegiul de a organiza partide de vânătoare în România. Nume pe care cei care îl critică le-au auzit doar în jurnalele de ştiri internaţionale: Regele Spaniei, Juan Carlos, membri ai unor familii regale occidentale, prinţi şi şeici arabi, prim-miniştri, ambasadori şi oameni de afaceri din străinătate şi mulţi dintre binecunoscuţii vânători autohtoni, în frunte cu Ion Ţiriac, Adrian Năstase, Petre Roman şi Elan Schwartzenberg.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI