Biserica vrea să ia de la credincioşi şi „Banul văduvei“. Pe 18 martie a avut loc ședința Permanenței Eparhiale a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Un punct de pe ordinea de zi a şedinţei cu pricina l-a constituit şi colecta pentru Catedrala Mântuirii Neamului, făcându-se apel, atât la slujitorii Sfintelor Altare, dar și la bunii credincioși argeșeni și musceleni de „a dărui, după posibilități, banul văduvei, pentru continuarea lucrărilor“.
Poate că ar fi de apreciat acest gest de ridicare a Catedralei Mântuirii Neamului, dacă această construcție nu ar fi pusă de Patriarhie pe umerii populației, care, după cum se observă şi din circulara Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, le cere enoriaşilor să-şi de-a şi ultimul leuţ. Pe de altă parte, ridicarea acestui edificiu nu garantează în niciun fel „mântuirea neamului românesc“ şi nu dă nicio garanţie că după ce îşi vor dona şi ultimul leu… banii se vor înmulţi în buzunarele bieţilor enoriaşi.
Revenind la expresia biblică „Banul văduvei“, iertată să ne fie îndrăzneala de a critica biserica taman în Postul Paştelui, însă vrem să le reamintim mai marilor bisericii de la Argeş că în Sfânta Evanghelie după Marcu (12, 38-44), Iisus ne dă ca exemplu o femeie săracă şi văduvă, care, mai înainte de a se gândi la sine, a oferit ultimi săi doi bani celor ce erau mai sărmani decât ea şi nici vorbă de ridicarea unui edificiu. „Şi le zicea în învăţătura Sa: «Luaţi seama la cărturari cărora le place să se plimbe în haine lungi şi să li se plece lumea în pieţe, şi să stea în băncile dintâi în sinagogi şi să stea în capul mesei la ospeşe, ei, care secătuiesc casele văduvelor şi de ochii lumii se roagă îndelung, îşi vor lua mai multă osândă». Şi şezând în preajma cutiei darurilor, Iisus privea cum mulţimea aruncă bani în cutie. Şi mulţi bogaţi aruncau mult. Şi venind o văduvă săracă, a aruncat doi bani, adică un codrant. Şi chemând la Sine pe ucenicii Săi le-a zis: «Adevărat grăiesc vouă că această văduvă săracă a aruncat în cutia darurilor mai mult decât toţi ceilalţi. Pentru că toţi au aruncat din prisosul lor, pe când ea, din sărăcia ei, a aruncat tot ce avea, toată avuţia sa».“ Amin!

Comments

comments

DISTRIBUIȚI