Argeşul este catalogat ca fiind judeţul cu una din cele mai importante producţii de fructe din ţară, statistic vorbind asigurând în jur de 12% din producţia României. Meritul revine, în totalitate, Staţiunii de Cercetare de la Mărăcineni, a doua ca vechime în Europa, care are în administrare 150 ha de livezi de pomi fructiferi. Dintre toate fructele, ponderea cea mai mare o au merele, la Mărăcineni cultivându-se, de aproape 50 de ani, mai multe soiuri care, în mare parte, merg la export, dar şi în marile hypermarket-uri sau pentru programul guvernamental „Mere şi corn”, demarat în şcoli. Rezultatele extraordinare se datorează, practic, întreţinerii anuale a pomilor, investindu-se, până la acest moment, în jur de 300.000 de lei pentru protejarea lor, conform declaraţilor lui Mihai Coman, directorul staţiunii.
Cu toate acestea, chiar dacă judeţul Argeş se află la loc fruntaş în producţia de fructe, figurând cu 21.000 ha de livezi per total, în pieţe şi hipermarket-uri preţurile la aceste produse sunt printre cele mai mari din ţară. Un kilogram de mere costă între 6 şi 8 lei, în funcţie de soi, piersicile – între 6 şi 6,5 lei, iar caisele – între 7,5 şi 8 lei, asta în vreme ce la Institutul de la Mărăcineni preţul per/kilogram pleacă şi de la 80 de bani, cel mai mare depăşind de puţine ori 2 lei. La toate astea se adaugă elementul cel mai important, acela că fructele pe care noi, argeşenii, le cumpărăm din piaţă, nu sunt producţie proprie, ci de import, în cele mai multe cazuri aduse din Grecia.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI