TRADIŢIE În ciuda lipsei de finanţare cauzate de criza economică, argeşenii continuă să facă sport de performanţă şi chiar să obţină rezultate la cel mai înalt nivel. Astfel, Argeşul se situează pe primul loc între judeţele Munteniei, ca număr de sportivi legitimaţi. Chiar dacă, în ultima vreme, sportul a fost unul dintre cele mai vitregite domenii, deoarece finanţările au fost reduse la maximum, Argeşul continuă să stea foarte bine în acest domeniu. Cele mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică referitoare la 2010 plasează judeţul nostru pe primul loc între judeţele din Regiunea Sud-Muntenia în ceea ce priveşte numărul de sportivi legitimaţi, raportat la populaţia totală.
Astfel, Argeşul număra, în 2010, 6.031 de sportivi activi, care participau la competiţii, cifră care, raportat la cei 640.484 de locuitori, dă 0,94 sportivi la suta de argeşeni.
Principalele ramuri în care numărul sportivilor, dar şi rezultatele continuă să fie la nivel înalt, în ciuda lipsei suportului financiar, sunt înotul, atletismul, boxul, baschetul, handbalul, fotbalul, judo şi chiar bobul, iar din urmă vin destul de tare artele marţiale şi dansul sportiv.
Nataţia a adus 312 medalii
Clubul Sportiv Municipal Piteşti şi-a trecut în cont, în 2011, 438 de medalii naţionale şi 17 trofee internaţionale. Secţia-fanion a clubului a rămas cea de nataţie, care a adus 312 medalii. Din păcate, lipsesc încă rezultatele la seniori, dar această lipsă este compensată de numeroasele titluri obţinute la nivel de juniori. Printre cei mai buni se numără Alexandra Ciorobea, Bogdan Tudosie şi Laurenţiu Barbu.
Şi atletismul stă bine, ca rezultate: Ioana Doagă e componentă a lotului olimpic de seniori, medaliată cu argint şi bronz la Campionatele Europene de cros şi de atletism pentru juniori, iar rezultate de top au şi Cristina Vasiloiu şi Adrian Cîrnaru.
La judo, în 2011, cel mai bun rezultat a fost obţinut de Alina Zaharia şi Monica Grecu, sportive care au devenit, în Cehia, campioane europene la stilul Ju No Kata. Ele sunt legitimate la Clubul Sportiv Municipal Piteşti şi antrenate de tehnicianul Corneliu Pălărie. Artele marţiale au adus şi ele în 2011 rezultate bune. Raluca Iordache şi Eugen Pizza, sportivi ai Clubului Sabaki Piteşti, antrenaţi de sensei Francisc Teodoroiu, au obţinut titlurile de campion şi vicecampion mondial în concursul de Kumite al Campionatului Mondial de Ashihara Karate. Alte numeroase cluburi de arte marţiale legitimează şi ele sute de practicanţi.
Şi luptele au adepţi destui: Emanuel Croitoru, George Chiriţă şi Mihai Drăguşin fiind vârfurile, medaliaţi la Campionatul Naţional în 2011, iar în box s-a notat în 2011 chiar şi înfiinţarea unui club privat, cel al antrenorului Gheorghe Preda, cel care l-a dus pe Crinu Olteanu până la titlul de campion mondial.
Nume mari în box, tenis, bob şi atletism reprezintă Argeşul
O altă disciplină sportivă care a luat avânt în ultimii ani în Argeş, în special la Piteşti, este dansul sportiv. Beneficiind de prezenţa ca instructori a foştilor campioni naţionali de dans Corina şi Alfred Schieb şi a celor pe care ei i-au dus apoi de la stadiul de sportivi la cel de instructori, copiii din piteşteni au luat cu asalt cluburile şi sălile de dans. Baschetul şi handbalul reuşesc şi ele să atragă, în continuare, sute de copii anual şi chiar dacă echipa reprezentativă a judeţului, FC Argeş, nu mai are rezultatele de altădată, iar situaţia sa e una precară, şi fotbalul continuă să fie iubit în rândul copiilor. Numărul şcolilor private de fotbal este în continuă creştere, ceea ce duce şi la creşterea numărului de sportivi legitimaţi, iar cluburile din diviziile inferioare, care se menţin în activitate, contribuie la numărul mare de sportivi legitimaţi.
Alte nume mari legitimate încă la cluburi din Argeş sunt boxerul Răzvan Andreiana, tenismenii Adrian Ungur şi Nicoleta Dascălu, bobeurul Nicolae Istrate, atleţii Ioan Doagă şi Marian Oprea. Nu îi putem uita nici pe cei care, deşi acum reprezintă alte cluburi din ţară sau străinătate, au făcut primii paşi în sport la cluburi din Argeş, sub îndrumarea antrenorilor locali, cum e cazul lui Adrian Mutu, care activează la clubul italian AC Cesena.