Judeţul nostru deţine câteva recorduri naţionale în materie de prefecţi. Astfel, Argeşul a avut cei mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu de la Revoluţie şi până în prezent, 24, adică un prefect la un an şi şapte luni. Tot Argeşul deţine şi recordul de cel mai scurt mandat al unui prefect – 21 de zile. 14 prefecţi în doar 24 de ani! Acesta este recordul cu care se „laudă“ administraţia publică judeţeană din Argeş. Un alt record este cel al figurilor chiar „ciudate“, putem spune, care s-au perindat în această funcţie, ce ar fi trebuit să fie una reprezentativă pentru Executivul României. Din păcate însă, mulţi dintre prefecţii judeţului au fost departe de prestanţa şi demnitatea pe care ar fi trebuit să o aibă, ca urmare, şi respectul pentru ei a fost unul limitat! Unii au fost atât de insignifianţi, încât nimeni nu îşi mai aduce aminte de ei. 
 
Primul prefect al Argeşului după Revoluţie, după o pauză de 40 de ani, pe perioada regimului comunist, a fost Nicolae Olteanu, instalat în funcţie în ianuarie 1990. Jurist de profesie, Nicolae Olteanu a condus Prefectura Argeş şase luni, după care, în toamna lui 1990, a fost ales deputat de Argeş pe listele FSN. După ce i-a organizat lui Petre Roman o vânătoare în Argeş, Olteanu a fost avansat direct ca Secretar General al Guvernului, funcţie pe care a deţinut-o până în mai 1991, apoi şi-a pierdut urma, ieşind total din prim-planul vieţii politice.
 
Ion Cîrstoiu, cel mai longeviv prefect: 4 ani şi 9 luni
 
Lui Olteanu i-a succedat Ion Cîrstoiu, cel mai longeviv prefect, cu două mandate: octombrie 1990 – decembrie 1992 şi ianuarie 2005 – august 2007. În octombrie 1990, Ion Cîrstoiu venea prefect după patru luni în fotoliul de primar al Piteştiului. După prima şedere la Prefectură, a ajuns deputat pe listele PD, vreme de două legislaturi, până în 2004. A revenit ca prefect de Argeş pe 7 ianuarie 2005, până la 1 august 2007, când a făcut rocada cu Iani Popa şi a rămas subprefect. Tot subprefect a rămas indiferent de cine a fost numărul 1 în instituţie, până în  2010. Cumulat, Cîrstoiu a stat cel mai mult ca prefect, patru ani şi nouă luni. Poate deloc întâmplător, dat fiind că fiul său, Cătălin, e finul preşedintelui Băsescu. 
 
Vasile Niţu, forţat de Văcăroiu să demisioneze
 
Între decembrie 1992 şi mai 1995, în funcţia de prefect a fost numit Vasile Niţu, un afacerist controversat, dat fiind că venea după ce câştigase, mai mult sau mai puţin corect, la faimosul joc de întrajutorare „Philadephia“. După arestarea lui Ioan Negruţă, patronul Philadephia, Vasile Niţu a fost forţat de premierul de atunci, Nicolae Văcăroiu, să-şi dea demisia din funcţia de prefect, ceea ce a pus capăt carierei sale politice. 
 
Nicolescu, recomandat de Cozmâncă
 
Constantin Nicolescu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, a fost prefect de Argeş în perioada mai 1995 – noiembrie 1996, venind din postura de director al reţelei de service-uri IATSA, recomandat pentru această funcţie de Octav Cozmâncă, ministru al Administraţiei Publice la acea dată. Ulterior, Nicolescu a ajuns senator PSD (2000-2004), iar din iunie 2004 este preşedintele CJ Argeş. 
 
„Ţuţu“, prefectul care gătea în birou
 
Aurel Teodorescu (noiembrie 1996 – noiembrie 1999) era profesor de germană, originar din Ţuţuleşti, de unde i-a venit şi porecla de „Ţuţu”. A fost unul dintre cei mai ciudaţi prefecţi din ţară: folosea două feluri de semnături pe actele oficiale, una lungă şi alta scurtă, dar considera că doar cea lungă avea valabilitate! Deşi era reprezentantul Guvernului în teritoriu, „Ţuţu” obişnuia să-şi încălzească mâncarea adusă de acasă la sufertaş sau îşi prăjea ouă pe un reşou chiar în cabinetul de prefect! Cu toate acestea, în ciuda criticilor vehemente, Teodorescu a rezistat în funcţie trei ani!   
 
Marin Toader, cumnatul preşedintelui Constantinescu
 
Urmaşul lui „Ţuţi” în fotoliul de prefect a fost Marin Toader, în perioada noiembrie 1999 – decembrie 2000. Pe acesta îl recomanda nu neapărat competenţa, chiar dacă fusese preşedintele Fondului Proprietăţii de Stat în Argeş, ci faptul că era cumnatul preşedintelui în funcţie, Emil Constantinescu. Singurul prefect cu un mandat aproape întreg a fost Constantin Tămagă, între ianuarie 2001 şi noiembrie 2004. Fiindcă la acel moment a preferat să intre în campania electorală pentru un loc în Parlament pe listele PSD, Tămagă a fost nevoit să îşi dea demisia cu câteva luni înainte de expirarea mandatului.  Unul dintre cele mai scurte mandate de prefect, doar două luni, le-a avut actualul deputat PDL Cătălin Teodorescu, între noiembrie 2004 şi ianuarie 2005. La acea vreme reprezenta Partidul Umanist Român.
 
Ciprian Berevoianu, cel mai tânăr prefect din istoria Argeşului
 
Ion Popa, actualul senator de Argeş, a fost şi el reprezentant al Guvernului în teritoriu între august 2007 şi februarie 2009. El l-a înlocuit în funcţie pe Ion Cîrstoiu, după ce Călin Popescu Tăriceanu a scos PD-ul de la guvernare, în vara lui 2007. Lui Iani Popa i-a succedat omul de afaceri, reprezentant al PSD, Marcel Proca, şi el cu un mandat extrem de scurt, între februarie şi octombrie 2009. Între 1 octombrie 2009 şi 18 aprilie 2012 prefect de Argeş a fost Gheorghe Davidescu, fost director al Direcţiei Silvice Argeş. Mandatul lui Gogu în fruntea Prefecturii s-a încheiat însă odată cu numirea ca reprezentant în teritoriu, făcută de premierul Mihai Răzvan Ungureanu, a lui Ciprian Berevoianu, fost director al ITM. Berevoianu şi-a trecut în cont, dincolo de renumele de bun dansator, două recorduri: a fost cel mai tânăr prefect al Argeşului, la doar 32 de ani, dar şi demnitarul cu cea  mai scurtă perioadă în funcţie, din ţară, doar trei săptămâni! El a căzut victimă primei măsuri luate de Executivul Ponta după instalare, în mai 2012: schimbarea prefecţilor şi a subprefecţilor din întreaga ţară. Astfel, Ciprian Berevoianu a fost înlocuit cu liberalul Cristian Soare. După ruperea USL, Cristian Soare a demisionat, iar in funcția de prefect a fost numit Mihai Oprescu.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI