diabeticiPotrivit primului studiu naţional privind prevalenţa diabetului, a prediabetului şi altor boli asociate, dat publicităţii la cel de al 40-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, desfăşurat la Sibiu în perioada 21-24 mai 2014, aproape două milioane de români suferă de diabet zaharat. Ei reprezintă 11,6% din numărul cetăţenilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani, ceea ce situează ţara noastră pe locul doi în Europa, după Turcia. Din păcate, în topul naţional al regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se numără sudul ţării, cuprinzând judeţele Argeş, Teleorman, Prahova, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu 12,79%. Pe locul trei în top se află regiunea de Nord-Est (12,38%), urmată îndeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) şi Sud-Est (10,44%). La polul opus, datele studiului arată că regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt Vestul (8,2%) şi Centrul (9,99%) ţării.
Specialiştii nu au reuşit să dea o explicaţie pentru incidenţa crescută a diabetului în aceste regiuni, rezultatele studiului luându-i prin surprindere, iar cifrele sunt de natură să îngrijoreze.
În România, faţă de restul Europei, diabetologii au reuşit să depisteze foarte mulţi pacienţi, dar, în realitate, alţi 20 % din bolnavi rămân fără să fie luaţi în evidenţe. Acest lucru se justifică prin faptul că unii români cu diabet nu doresc să se ştie de boala lor, cei mai mulţi din frica de a-şi pierde locul de muncă. Însă medicii sunt obligaţi să anunţe angajatorii şi chiar şi poliţia, în anumite situaţii, deşi pacienţii cu diabet nu doresc să se ştie de boala lor, mai ales în cazul celor insulino-dependenţi, care sunt purtători de arme sau  conduc mijloace publice de transport şi care ar putea pune în pericol nu numai viaţa lor, ci şi pe a celorlalţi.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI