Argeşul de poveste! Viorica Olivotto din Nucșoara și Petre Măsală din Stolnici – Tezaure Umane Vii

Consiliul Județean Argeș găzduiește, în perioada 24 – 27 octombrie 2022, ”Gala Tezaure Umane Vii” organizată de Ministerul Culturii, pentru acordarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu creatorilor populari consacrați. Ediția din acest an reunește 38 de creatori și păstrători ai valorilor tradiționale românești care au obținut titlul onorofic de Tezaur Uman Viu în ultimii 3 ani (în pandemie nu s-a organizat).

Vor participa Costel Cristian Lazăr, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, membrii Comisiei Naționale de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial și reprezentanți ai instituțiilor de cultură din țară care au depus dosarele de candidatură ale persoanelor desemnate Tezaure Umane Vii.

Marți, în cadrul Galei Tezaure Umane Vii, doi argeșeni vor primi distincția oferită de Ministerul Culturii: Viorica Olivotto din Nucșoara și Petre Măsală din Stolnici.

Elena Iagăr, manager al Centrului Judeţean de Cultură şi Arte Argeş: “Doamna Viorica Olivotto este dovada vie a spiritualității românești, a trăiniciei și perpetuării tradițiilor”

Elena Iagăr, manager al Centrului Judeţean de Cultură şi Arte Argeş, este omul care a întocmit dosarul de candidat la titlu de Tezaur Uman Viu – pentru păstrătoarea de tradiţii Viorica Olivotto. De fapt, Elena Iagăr este cea care a convins-o pe Viorica Olivotto nu doar să devină profesor la înaintata sa vârstă, ci și să organizeze și să participe, cu mare elan, la numeroase evenimente de promovare a culturii tradiționale argeșene, în întreaga țară și chiar și peste hotare!

“Este vorba despre o recunoaştere a eforturilor sale de purtătoare, creatoare şi păstrătoare de tradiţii nealterate, căci doamna Viorica Olivotto este nu doar neîntrecută în arta ţesutului şi cusutului, ci şi  hotărâtă să ducă mai departe aceste meşteşuguri tradiţionale. Am trimis la minister un dosar de peste 180 de pagini – documente, fotografii si recomandări, link-uri cu articole apărute în presă, iar titlul de Tezaur Uman Viu a venit firesc. Tanti Viorica, aşa cum o cunoaşte lumea, vine în fiecare săptămână la Piteşti, indiferent că este vară sau iarnă, şi îi învaţă pe elevii noştri, mai mari sau mai mici, meşteşuguri şi practici de odinioară, de la torsul lânii şi urzitul pe gard, până la spălatul mâţului şi broderii complicate. Și, cel mai important, are o abilitate extraordinară de a transmite aceste valori copiilor și tinerilor, chiar
și celor născuți și crescuți în mediul urban, care, știm cu toții, sunt mai puțin receptivi la cultura tradițională. Noi o preţuim pe tanti Viorica, i-am intuit potenţialul real de purtător de folclor, de model în comunitate. Este dovada vie a spiritualității românești, a trăiniciei și perpetuării tradițiilor
– ne-a declarat Elena Iagăr.

Viorica Olivotto: „Pentru mine, e important ca arta ţesutului şi cusutului să nu piară. Creşte inima în mine când văd fetiţe de câţiva ani, curioase, dornice să înveţe, să afle…!”

Născută în satul Slatina, comuna Nucșoara, județul Argeș, la 31 ianuarie 1955, Viorica Milea (Olivotto după căsătorie) a deprins meșteșugul țesutului în familie, încă din anii prunciei. Provenind dintr-o familie numeroasă (5 fete și 3 băieți), a făcut opt clase la școala din satul natal, căsătorindu-se la șaptesprezece ani cu nepotul unei familii de italieni veniți în România ca translatori, stabiliți în Nucșoara (tatăl italian și mama din Brăduleț, comună învecinată cu Nucșoara). Talentul nativ al domniei sale pentru țeserea costumelor tradiționale și a altor țesături s-a împletit cu învățăturile primite în familie, rezultatul
devenind evident prin multitudinea creațiilor sale, majoritatea vizibile în colecții personale, dar și cu prilejul diferitelor manifestări culturale organizate în vederea promovării meșteșugurilor tradiționale (cămăși femeiești și bărbătești, cioareci, ciupage, benzi de catifea pentru prinderea maramelor, veste, prosoape, macate, țolicuri, fețe de plapumă, fote etc.)

Petre Măsală a învățat dansul călușăresc de la bătrânii satului. Dansator-călușar din anul 1955, iar din 1962 până astăzi, vătaf al călușarilor din Stolnici. Îi plăcea foarte mult să îi însoțească de Rusalii prin bătăturile caselor și să îi vadă cum joacă. Este luat de aceștia în ceata călușărească la vârsta de 15 ani (1955), pentru că până atunci nu îi era permis, chiar dacă știa jocul. Spune că s-a legat de mic să practice cu sfinţenie ritualul, furând Căluşul de la cetele care străbăteau uliţele satului natal. Nu s-a mai putut lăsa de el şi și-a jurat că „vor curge apele pe el ca apa gârlii Cotmenei, de la primul legământ pe steag căluşăresc”, acceptând să asculte vătaful, să se păstreze curat şi să joace dansul strămoşesc în credinţă.

Petre Măsală: „Lumea mă întrebă mereu: Mă, mai poţi? Da’ mie mi se pare uşor şi am să joc cât oi putea, cât m-or ţine picioarele nu mă las de Căluş. Dacă eşti căluşar şi ai dragoste de joc, căluşar rămâi toată viaţa” .

Programul Galei Tezaure Umane Vii

Luni 24 octombrie

Ora 19.00, Casa Sindicatelor din Pitești – Spectacol de muzică populară ”Naiul călător prin lume” dedicat tinerei interprete Mădălina Lupu, unul dintre copiii de succes ai Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești.

Marți 25 octombrie

Ora 9.00, Casa Sindicatelor din Pitești: ”Gala TUV” – festivitatea de acordare a distincțiilor.

Ora 19.00, Târgul Săptămânal Stâlpeni: Focu` lu` Sumedru (spectacol susținut de orchestra Doina Argeșului și degustare de produse tradiționale).

Miercuri 26 octombrie

Vizită în județ: Mănăstirea Curtea de Argeș, Barajul Vidraru

Evenimentul are drept scop creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.