Fiecare român consumă, în medie, 13 litri de ulei pe an, iar majoritatea oamenilor aruncă uleiul alimentar folosit la chiuvetă sau îl depozitează în recipiente de plastic pe care le aruncă apoi la coşul de gunoi. Un lucru pe care ar trebui să-l ştim fiecare dintre noi este că un singur litru de ulei uzat, aruncat în chiuvetă, poate contamina un milion de litri de apă, conductele, solul fiind şi ele afectate. Astfel, uleiul uzat ar trebui depozitat în recipiente speciale pe care gospodinele ar putea, apoi, să le predea unor firme specializate. Iar pentru uleiul ridicat, firmele şi plătesc. De exemplu, firma Stoehr Mineral & Vegetal Oil, care în 2010 a deschis primul centru de colectare a uleiului şi a grăsimilor alimentare uzate din România pentru persoane fizice în Bucureşti este una dintre firmele care reciclează ulei alimentar uzat şi din judeţul Argeş. O dată la trei săptămâni, aceştia ridică din judeţul nostru uleiul alimentar uzat de la diferite restaurante, dar şi de la locuinţele oamenilor. Pentru un litru de ulei uzat, firma de colectare plăteşte 1,5 lei. Deşi această soluţie este una destul de practică, firma ridicând recipientele chiar de la locuinţa clientului, iar oamenii mai şi primesc bani pentru a scăpa de uleiul prăjit, se pare însă, că argeşenii nu se îngrămădesc să adopte această metodă. „Din Argeş ridicăm ulei alimentar uzat de la diferite restaurante, dar şi de la locuinţele oamenilor. Însă în ceea ce priveşte colectarea uleiului uzat din gospodării, merge foarte greu. Oamenii nu sunt încă obişnuiţi cu această metodă, deşi ar trebui să înţeleagă că aruncarea uleiului la chiuvetă sau la coşul de gunoi nu este o soluţie”, spun reprezentanţii firmei de colectare.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI