Argeșeni amendați pentru că au dat foc la vegetația uscată

NU-ȚI DA FOC AGONISELII DE O VIAȚĂ! La nivelul județului Argeș, la sfârșitul săptămânii trecute și începutul acestei săptămâni, pompierii au intervenit pentru stingerea a 59 de incendii de vegetație uscată, care au dus la afectarea a zeci de hectare de teren, a unui depozit de mase plastice, o locuință, o anexă și alte materiale depozitate prin gospodăriile cetățenilor. În cazul acestui tip de incendiu, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață mare de teren, viteza de propagare crescând în cazul în care sunt întețite de vânt, iar salvatorii depun un efort considerabil pentru a opri arderea.

Pe timpul intervențiilor pompierilor, aceștia au identificat patru persoane, care au fost sancționate de către inspectorii de prevenire ai ISU Argeș cu amenzi în cuantum total de 10.000 lei, pentru generarea unor astfel de arderi necontrolate.

”De asemenea, atragem atenția asupra faptului că incendiile de vegetație uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc., punând în pericol viața oamenilor și provocând pagube materiale semnificative”, transmite Ionuț Tunaru, purtător de cuvânt al ISU Argeș.

Pentru evitarea unor situații de urgență în care focul poate scăpa de sub control respectați următoarele prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Totodată, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.