Argeşeanul reţinut dimineaţă de DIICOT Piteşti, suspectat de terorism, se numeşte Ionuţ Cătălin Bălan. Este născut în Lunca Corbului şi, după ce timp de mai mulţi ani a locuit în Franţa, s-a întors în ţară. În prezent locuieşte în Muşăteşti şi lucrează ca zilier. Bărbatul are şi un copil de 4 ani.

Potrivit anchetatorilor, la domiciliul acestuia, au fost găsite materiale de propagandă, afişe şi cărţi islamice iar în momentul când a fost ridicat a început să plângă.

Bălan, care îşi spunea Ibrahim, pe nume de musulman, a fost luat în vizor de SRI, DIICOT şi BCCO Piteşti în urmă cu doi ani, dar a fost ţinut sub supraveghere pentru a se ajunge la complicii săi. Între timp, el a folosit mai multe conturi de Facebook pentru a posta şi distribui fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH. De pe aceleaşi conturi, bărbatul ar fi postat înregistrări cu atacuri şi execuţii ale grupării, săvârşite prin decapitare şi împuscare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte.Totodată, în primavara anului 2015, bărbatul s-ar fi deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, pentru a studia căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.
Din cercetarea sa a mai reieşit că bărbatul ar fi cules informaţii depsre obiective militare din România în scopul transmiterii ori punerii lor la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

În urmă cu doi ani el a mai fost în atenţia presei şi a anchetatorilor, după ce fiul său, în vârstă de doar 2 ani la cea vreme, a căzut de la etajul 4 al unui bloc din Piteşti şi a fost tratat la Spitalul de Pediatrie.

Comments

comments