Argeşeanul Ion Jinga, originar din Câmpulung, actualmente ambasadorul României în Marea Britanie, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru postul de ambasador şi reprezentant permanent pe lânga Oficiul ONU.

 

Rezultatul votului a fost 13 –  pentru, 2 – împotrivă şi o abţinere.

Potrivit declaraţiilor sale în faţa comisiei, în calitatea de ambasador la ONU va trebui să aibă o abordare pe un “Palier dublu” atât promovarea intereselor României în structurile ONU cât şi promovarea acelorasi interese în dialogul intracomunitar, în negocierile interne cu partenerii din UE.

“€România are în mod tradiţional o prezenţă activă şi vizibilă în operaţiuni de menţinere a păcii. În momentul de faţă, participăm la şapte astfel de operaţiuni. Au fost vremuri şi mai bune, în perioada 1995-1997 participam cu 900 de căşi albastre la operaţiuni de menţinere a păcii. Importanţa este multiplă, dincolo de faptul că din punct de vedere financiar costurile sunt suportate de ONU, este important pentru antrenamentul oamenilor noştri, fie că sunt reprezentanţi ai MApN, fie că sunt poliţişti, jandarmi, dar suntem din ce în ce mai prezenţi în misiuni politice ale ONU pentru reconstrucţia statului de drept, procese electorale, sisteme judiciare în ţările respective. Este important şi pentru imaginea pe care România o are în ţările în care contingentul de menţinere a păcii include reprezentanţi români şi este important pentru prestigiul şi prestanţa României la ONU. Ne dorim o vizibilitate iar vizibilitatea înseamna şi contribuţie”, a spus Jinga.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI