CIVILIZAŢIE Se spune că gunoiul este un indicator al nivelului de trai, iar criza nu pare să fi afectat cantitatea de deşeuri produsă de argeşeni, care a crescut impresionant în ultimul timp. În fiecare zi, la groapa de gunoi ecologică de la Albota se varsă sute de camioane de deşeuri menajere, adunate acum din peste jumătate dintre localităţile judeţului, care fac deja parte din proiectul de management integrat al deşeurilor, realizat de Consiliul Judeţean prin fonduri europene.
În total, în două etape de realizare, în Argeş se vor investi – pentru a „civiliza” acest capitol al vieţii cotidiene – peste 45 de milioane de euro, mare parte din fonduri nerambursabile. Potrivit celor mai recente statistici ale ADI Servsal, asociaţia care se ocupă de gestionarea acestui proiect, într-o singură lună în groapa de gunoi de la Albota ajung între 15.000 şi 20.000 de tone de gunoi. „Pot să spun că în 2011 am înregistrat o creştere cu peste 400% a deşeurilor provenite din mediul rural , iar în urban cantităţile sunt constante. În luna aprilie, s-a adus la Albota, spre depozitare, respectiv valorificare, cantitatea de 14.270 de tone de deşeuri, dintre care 7.503 tone au fost deşeuri municipale amestecate. Dintre acestea, 2.182 de tone au venit din mediul rural şi 5.321 de tone din mediul urban, iar 229 de tone au fost deşeuri stradale”, ne-a declarat Gabriel Moiceanu, director executiv Servsal.
În luna martie, Piteştiul a „produs” 17.000 de tone de gunoi
Printre cei mai mari „producători” de deşeuri se numără, evident, locuitorii din marile oraşe, dar şi hipermarketurile. În luna martie, doar deşeurile municipale din mediul urban au ajuns la un total de 20.136 de tone, dintre care 308 tone au provenit de la marile magazine. Astfel, Piteştiul a produs 17.000 de tone, Mioveniul – 893 tone, Câmpulung – 597, Curtea de Argeş – 559, Costeşti – 78 şi Topoloveni – 186 de tone. Din mediul rural, „campioane” sunt comunele Domneşti, Albota, Albeştii de Argeş, Domneşti, Poiana Lacului şi Rucăr, producând cantităţi de peste 150 sau chiar 200 de tone de la începutul anului şi până acum.
Au fost încheiate toate contractele necesare Pentru colectare şi transport şi, în maximum o lună, va începe operarea pentru absolut toate localităţile din etapa I de implementare a proiectului. Cea de-a doua etapă va fi finanţată din POS Mediu, valoarea totală fiind de 20,3 milioane de euro, din care 14,8 milioane sunt oferite de UE. Potrivit reprezentanţilor CJ, a fost ales deja consultantul care va veghea la buna desfăşurare a etapei a doua, un consorţiu româno-spaniol.
Principalele lucrări ce vor fi realizate în cea de-a doua fază a proiectului „Managementul integrat al deşeurilor solide din judeţul Argeş” sunt închiderea depozitului Curtea de Argeş şi realizarea unei staţii de transfer, desfiinţarea depozitului de la Costeşti şi realizarea staţiei de transfer şi realizarea Celulei 2 din cadrul Depozitului Ecologic Regional Albota. În plus, o atenţie sporită va fi acordată creării infrastructurii necesare pentru pre-colectarea şi colectarea deşeurilor în comunele care fac parte din etapa a doua.