BANI ÎN VREMURI DE CRIZĂ Ca să facă rost de bani pentru rate sau nevoi curente, argeşenii amanetează până şi dinţii de aur, pe lângă maşinile de lux sau telefoane. În vremuri de criză, lipsa banilor îi împinge tot mai mult pe argeşeni spre casele de amanet, unde împrumuturile se pot obţine mult mai rapid decât la o bancă. Dacă au aur, e mai bine ca la bancă uneori, din punct de vedere al comisionului, însă nici maşina de spălat, telefonul, televizorul sau chiar dinţii din aur din gură ori Iphone-ul din dotare nu scapă fără să treacă pe la casele de amanet. În ultimul an, mai ales de când criza a lovit mai tare, tot mai mulţi argeşeni au început să-şi ducă şi maşinile la amanet când au nevoie de bani. Mulţi şi le recuperează, alţii însă nu mai reuşesc.
La categoria electronice, telefoanele, în special cele moderne, sunt cele mai rulate. Aceste obiecte sunt şi lăsate de tot la amanet, dar se şi vând, pe de altă parte, destul de repede. Când vine vorba de maşini, sumele cerute cu împrumut pentru a le lăsa gaj pornesc de la 1.000 de euro, dar există şi cazuri când se ajunge şi la 8.000 de euro sau chiar mai mult. În general, banii oferiţi de casele de amanet reprezintă circa 30-40% din valoarea maşinii. Cei mai mulţi argeşeni îşi lasă la amanet maşini mai mici, însă unii mai vin şi cu limuzine sau Jeep-uri. „Am avut, în ultimul timp, mai mult maşini gen Opel Corsa, Citroen, mai mici, însă cineva a lăsat chiar şi un Jeep. Cea mai valoroasă a fost un BMW M 5”, spune Nicolae Roşu, reprezentant al casei de amanet „Lucky Gold” din Piteşti.
Dacă firma şi clientul cad de acord asupra sumei şi a comisionului, se semnează contractul de împrumut, iar maşina va fi sigilată şi păstrată într-un garaj special şi va avea parte de toată protecţia.

Cu dinţii din aur la amanet

Poate să pară paradoxal, însă cele mai prezente în casele de amanet, dar şi obiectele care se vând cel mai bine dacă nu mai sunt recuperate, sunt telefoanele mobile moderne, foarte scumpe. Rafturile sunt pline de Iphone-uri Samsung sau Nokia de ultimă generaţie. „Vindem un telefon scump aproape în fiecare zi pentru că tot omul caută să îşi ia ceva modern la un preţ bun. Multe dintre Iphone-uri vin din afară, aduse de clienţi şi lăsate la noi”, spune Nicolae Roşu.  
Pe lângă televizoare, unităţi PC, laptopuri, maşini sau telefoane, pe la amanet trec şi clienţi care aduc…dinţi din aur sau mamudele. Desigur, materialul este testat şi acceptat apoi drept garanţie pentru împrumut sau chiar cumpărat de casa de amanet. Chiar dacă au fost folosiţi la ronţăit, dinţii de aur tot au valoare şi pot fi uşor transformaţi în bani. „Dinţii din aur sunt aduşi constant la amanet: măcar la două luni tot vine cineva cu astfel de obiecte. La fel se întâmplă şi cu mamudelele care, uneori, sunt vândute direct de la noi”, mai spune Nicolae Roşu.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI