Argeşencele fac, mai nou, avort cu medicamente

TRAUMATIZATE DE CHIURETAJ Mai nou, tot mai multe femei din Argeş aleg să scape de sarcinile nedorite cu ajutorul pastilelor ce se pot administra în primele 7 săptămâni. Metoda costă cel mult 500 de lei, iar avortul se poate face acasă. Pentru că se tem de chiuretajul chirurgical, din ce în ce mai multe femei aleg să îşi întrerupă sarcinile nedorite acasă, folosind câteva pastile. „Moda” a ajuns şi în Argeş, unde mulţi doctori practică deja acest tip de intervenţie-consultaţie, în majoritatea cabinetelor private, la solicitarea pacientelor. „În ultima perioadă, au început să se înmulţească acest tip de solicitări, mai ales în Piteşti! Nu ar fi mare lucru, dar totul se face pe răspunderea pacientelor! În primul rând pentru că medicamentele nu se găsesc în farmacii, iar apoi pentru că nu pot fi spitalizate sub supraveghere. De regulă, când pacientele vin la cabinet şi solicită aşa ceva, dacă metoda este potrivită, le indicăm medicamentele şi apoi şi le procură singure, urmând să revină la control. Este vorba de două tipuri de pastile, care se iau la un interval de câteva zile, iar metoda este eficientă în cazul unor sarcini de până la maximum 7 săptămâni! Am avut deja destul de multe solicitări până acum”, ne-a declarat medicul ginecolog Geanina Dragnea, angajată a unui cabinet privat din Piteşti.   

Eficacitatea este de 95-98%

Mai puţin cunoscut, avortul pe cale medicamentoasă este practicat, de peste 10 ani, în ţări dezvoltate din Europa, precum Franţa, Germania, dar şi în Rusia, China sau India, fiind recunoscut şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În România însă, deşi metoda e autorizată de Ministerul Sănătăţii, milfepristona sau RU-486, medicamentul ce determină eliminarea sarcinii, nu se găseşte încă în farmacii, dar, cele care vor neapărat, îl pot procura de afară sau chiar de pe Internet! Eficacitatea lui este de 95-98% şi depinde de regimul corect de administrare a preparatelor, dar şi de termenul sarcinii. Costul total se ridică la circa 500 de lei, cu investigaţiile şi consultaţiile ce se fac înainte şi după.
Întreruperea de sarcină constă în două etape. În primă fază, în cabinetul medicului se administrează primul preparat, cu rol de a împiedica dezvoltarea embrionului. A doua sau a treia zi, pacienta îşi administrează un alt preparat care determină contractarea uterului şi expulzia sarcinii, care se întâmplă cam în 24 – 48 de ore. După cel mult două săptămâni este necesară vizita la medic.
Ca în orice procedură, fie ea şi nechirurgicală, se poate întâmpla să se ajungă şi la complicaţii precum rămânerea pe loc a sarcinii, hemoragie abundentă sau avort incomplet, caz în care femeia trebuie să se prezinte la medic pentru a primi o doză suplimentară de pastile sau pentru a face chiuretaj clasic. În general, potrivit prospectului, cele mai frecvente efecte secundare ale milfepristonei sunt stările de vomă, durerile de cap, crampele abdominale, sângerările şi febra.
În orice caz, atrage atenţia medicul specialist, avortul medicamentos trebuie făcut numai sub control medical. Pastila-minune a fost inventată de Etienne- Emile Baulieu (Franţa) şi a fost pusă pe piaţă în 1988, după ce cinci studii efectuate în mai multe ţări europene i-au confirmat eficacitatea.
Medicamentul nu trebuie confundat cu pastila contraceptivă de urgenţă, care se administrează în maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.