APIA va plăti 53 de euro în avans din plata unică pe suprafaţă până pe 30 noiembrie

0
350

Agenția de Plăți și Interveție pentru Agricultură (APIA) lucrează pentru autorizarea la plată a avansului din SAPS (plata unică pe suprafață), stabilită pentru anul 2015 la 77,42 de euro.

Directorul instituției, Mihail Puțintei, a declarat că sumele vor fi virate în lei, la cursul valutar publicat de Banca Central Europeană la data de 30 septembrie anul acesta.

„Cuantumul avansului este până la 69 la sută din SAPS, adică în jur de 53 de euro pe hectar. Schema de bază SAPS reprezintă 77,42 euro/ha așa cum a fost publicată în Monitorul Oficial. Aici vorbim numai de schema de bază, SAPS, pentru că sunt alte scheme care nu fac obiectul plății în avans, ci intră la plăți regulare adică până la anul în 30 iunie” a declarat directorul APIA, Mihail Puțintei.
Conform declarațiilor sale, cei 69% din SAPS reprezintă, mai exact 53,4198 euro, rotunjit la 53,42 de euro. În ultima zi a lunii septembrie, cursul valutar stabilit de Banca Central Europeană a fost de 4,4176 lei pentru un euro. Astfel, vansul aproximativ de 53 de euro echivalează, în moneda națională, cu 234,1328 lei pe hectar. Dacă se va acorda 53,4198 de euro pe hectar, atunci suma va fi de 235,9873 lei/ha. Cu rotunjirea mică la 53,42, se ajunge la aceeaşi sumă de 235,9881 lei la hectar.
Avansul din SAPS ar fi trebuit autorizat pentru plată sub semnătura ministrului Daniel Constantin, încă în funcție până la învestirea Guvernului Cioloș. Dacă noul cabinet își va prelua atribuțiile din această seară – atunci documentele trebuie semnate din nou.
„Declarația domnului ministru Daniel Constantin a fost că din data de 17 noiembrie începe APIA autorizarea la plată, dar acest lucru nu înseamnă că banii intră în cont în momentul în care se începe acest proces de autorizare. Intervalul în care aceste plăți se pot efectua este 16 octombrie –・30 noiembrie. Noi încercăm să ne încadrăm în acest interval de timp și să putem acorda fermierilor eligibili în urma controlului administrativ această plată în avans. Când vom avea o dată clară, încă nu putem spune azi, mâine, poimâine, vom anunța. Nu vreau să avansăm niște date nerealiste ca să stea lumea la cozi la ghișee la APIA. Dacă nu se plătește până la sfârșitul lunii, România nu riscă sancțiuni din partea CE pentru că plata avansului este opțională, adică îl putem acorda sau nu. Pentru a face absorbția acestor fonduri europene condiția este ca plata să se efectueze până pe 30.06.2016” a explicat directorul APIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here